Voedsel en Waren Autoriteit

Start aanmeldingsplicht ongeteste biociden

17 april 2009 - nieuwsbericht

Importeurs en producenten van biociden moeten vanaf 15 april 2009 hun producten laten testen als ze dit nog niet hebben gedaan. Deze maatregel moet de bescherming van volksgezondheid en milieu verhogen.

Op dit moment zijn er 800 tot 1.000 biocideproducten op de Nederlandse markt die nog niet wettelijk zijn getoetst. Biociden vernietigen schadelijke organismen, bijvoorbeeld als ontsmettingsmiddelen in zwembaden en ziekenhuizen of als ongediertebestrijdingsmiddelen. Producenten en importeurs moeten hun product voor 15 juli 2009 aanmelden bij het onafhankelijke College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Die toetst ze op effecten voor mens, dier en milieu.

Producten die vóór 15 juli 2009 niet zijn aangemeld of niet voldoen aan de gestelde criteria, moeten van de markt worden gehaald. Hierop zien toezichthouders als de VROM-Inspectie en de Voedsel en Waren Autoriteit toe.

De ongeteste biocideproducten die nu op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn, vormen waarschijnlijk geen hoog risico voor mens en milieu. Dat blijkt uit risico-inschattingen van de stofeigenschappen.

Meer informatie:


- Website van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden


- Website van de Voedsel en Waren Autoriteit over gewasbeschermingsmiddelen en biociden


- Website van het minsterie van VROM over bestrijding, handhaving biociden