Politie Hollands Midden

Datum: 17 april 2009

Alphen aan den Rijn Aanhouding op verdenking van overval woning De politie heeft donderdag 16 april om 23.15 uur een 28-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats aangehouden. De man wordt er van verdacht die avond om 21.15 uur een gewapende overval te hebben gepleegd op de woning van een samenwonend stel in Alphen aan den Rijn (straatnaam wordt niet bekend gemaakt). Op dat moment waren de bewoners, een 32-jarige man en 29-jarige vrouw in de woning aanwezig. Zij werden door de onbekende man bedreigd met een wapen. De man heeft uiteindelijk met onverrichte zaken de woning verlaten, waarna de bewoners naar het politiebureau zijn gegaan om het voorval te melden.

Op basis van de persoonsbeschrijving vermoedde de politie dat het om een bekende veelpleger ging. De veelpleger was eerder op de dag nog gezien door een politieagent. Deze agent heeft vervolgens zijn signalement in het politiesysteem opgeslagen. Dit in het kader van Informatie Gestuurde Politie . Dit kwam nu goed van pas.

Door diverse agenten werd er vervolgens in Alphen direct uitgekeken naar de verdachte. Twee agenten zagen een persoon die voldeed aan het signalement, in de nabijheid van de Plutostraat. Op het moment dat zij hem zagen sloeg hij op de vlucht. Hij wist te ontkomen, maar meldde zich later op de avond zelf op het politiebureau. De verdachte verklaarde dat hij vrijwillig op het bureau verscheen omdat hij gehoord had dat de politie hem zocht.

De verdachte is daarop direct aangehouden. Door de slachtoffers van de overval werd hij herkend als de dader. De verdachte is ingesloten en de politie zet het onderzoek naar hem voort.

Aanpak veelplegers Uit onderzoek blijkt dat een relatief kleine groep personen ('veelplegers') verantwoordelijk is voor een groot deel van de criminaliteit en overlast in de politieregio Hollands Midden. Met dit gegeven heeft Politie Hollands Midden een specifiek beleid geformuleerd over de aanpak van veelplegers. De aanpak richt zich onder andere op het regelmatig controleren van de veelplegers en het maken van foto's en afnemen van vingerafdrukken bij de aanhouding. Deze controles hebben er in het onderzoek naar deze overval toe geleid dat de verdachte is aangehouden.