Ministerie van Defensie

Diploma op basis van ervaring

17 april 2009, 12.09 uur

Genisten in de weer met dakspanten voor een nieuw onderkomen. Een diploma halen zonder examen te doen. Met de examens voor de deur dromen velen ervan, maar sergeant-majoor Arno Koenders heeft het echt voor elkaar gekregen. Op basis van zijn jarenlange ervaring kreeg hij gisteren het diploma `Assistent uitvoerder burger- en utiliteitsbouw 4' uitgereikt.

Sergeant-majoor Koenders heeft dan geen langdurige opleiding en bijbehorende toetsen hoeven afleggen, praktijkervaring heeft hij des te meer. Hij deed zijn werkervaring onder meer op bij de voorbereiding en opbouw van verschillende bases in missiegebieden. In totaal is hij zes keer als genist op uitzending geweest. Zo heeft hij geholpen bij de bouw van een noodkamp op Sint Maarten, Kamp Smitty in Irak en Kamp Holland in Uruzgan.

Beschermingsconstructies Sergeant-majoor Koenders toverde met zijn geniecollega's een zandvlakte om in Kamp Holland.

Als erkenning van deze opgedane kennis en met het oog op werving en behoud van personeel is de regeling Erkennen van Verworven Competenties (EVC) in het leven geroepen. Sergeant -majoor Koenders heeft op basis hiervan deze regeling als eerste landmachtmilitair zijn diploma mogen ontvangen, uit handen van de commandant van het Opleidingscentrum Genie, kolonel De Vries.

Op dit moment is sergeant-majoor Koenders werkzaam als instructeur bouwtechniek op de Pioniersschool. Hier worden militairen opgeleid op het gebied van elektro-, installatie- en bouwtechniek, energievoorziening en (beschermings)constructies. Dankzij het behaalde diploma kan hij nu ook bevorderd worden tot adjudantinstructeur der genie.