Gemeente Edam-Volendam

Gratis vrijwilligersverzekering nu ook voor mantelzorgers

De gemeente Edam-Volendam heeft een vrijwilligersverzekering afgesloten voor de vrijwilligers die in onze gemeente actief zijn. Het college heeft besloten ook voor de pluspolis te kiezen.

Wethouder Kroon-Sombroek: Wij zijn er van overtuigd dat verenigingen en stichtingen hiermee behoorlijk wat kosten kunnen besparen. De Pluspolis heeft vooral betrekking op de besturen die daarmee bijvoorbeeld gedekt zijn voor bestuurdersaansprakelijkheid. Tevens is het belangrijk om te weten dat organisaties die dergelijke verzekeringen nooit hebben afgesloten i.v.m. hoge kosten nu dus wel verzekerd zijn. Ook is het zo dat mantelzorgers deels onder deze regeling vallen. Een financiële steun in de rug en een veilig gevoel dus voor de vele mantelzorgers, vrijwilligers en hun besturen in onze gemeente.

De organisaties binnen de gemeente die met vrijwilligers werken zijn inmiddels per brief op de hoogte gesteld door de gemeente. Alhoewel de brief al veel informatie bevatte, blijkt dat er toch een aantal vragen zijn gerezen. Tevens zijn niet alle mantelzorgers bekend. Om zaken te verduidelijken wil de gemeente de meest gestelde vragen en de antwoorden daarop de revue laten passeren.

Waartegen bent u verzekerd?

De Basisvrijwilligerspolis verzekert vrijwilligers tegen schade voortkomend uit ongevallen. Ook wordt schade aan persoonlijke eigendommen en aan die van anderen gedekt.

In de Vrijwilligers Plus Polis is de dekking uitgebreid met bestuursaansprakelijkheid, aansprakelijkheid voor rechtspersonen, verkeersaansprakelijkheid en rechtsbijstand. De gemeente heeft beide verzekeringen afgesloten voor de periode van 3 jaar ingaande op
1-2-09.

Welke vrijwilligers zijn verzekerd?

In principe alle vrijwilligers die aangesloten zijn bij de vrijwilligersorganisaties. Ook de vrijwilligers die een vergoeding ontvangen (maximaal 1.500,-- per jaar) zijn verzekerd. Ook mantelzorgers zijn nu verzekerd voor de ongevallen- en persoonlijke eigendommenverzekering voor vrijwilligers. De aansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers is voor de mantelzorger niet van toepassing.

Er zijn ook uitzonderingen.
Vrijwilligers van de brandweer en bij de politie vallen niet onder deze verzekering. Zij zijn al op een andere manier verzekerd via de brandweer en de politie. Ook jongeren die een maatschappelijke stage verrichten vallen er niet onder.

Hoe moet ik eventuele en onverhoopte schade melden?

De vrijwilligersverzekering dekt alleen die schade, die is ontstaan specifiek voortkomend uit de werkzaamheden die een vrijwilliger doet. Melden kan bij de sectie comptabiliteit & verzekeringen van de gemeente, telefoon 398 412. Belangrijk: het schadeformulier (te downloaden van de gemeentelijke website) moet worden ingevuld en er moet een verklaring worden geleverd door de vrijwilligersorganisatie dat de schade inderdaad is ontstaan bij werkzaamheden voortkomend uit vrijwilligerswerk. Deze worden dan doorgestuurd aan de verzekeringsmaatschappij.

Kan ik als vrijwilliger dan mijn eigen aansprakelijkheids- en schadeverzekeringen opzeggen?

Nee, zeer beslist niet. Want zoals hierboven al is vermeld geldt de verzekering alleen voor schade direct ontstaan uit werkzaamheden als vrijwilliger.

Kan ik als vrijwilligersorganisatie mijn bestaande polis(sen) opzeggen?

Aan de vrijwilligersorganisaties geeft de gemeente het advies om contact op te nemen met hun verzekeringsmaatschappij. Dan kunnen zijn nagaan of en waar er overlap zit in hun eigen verzekering en de door de gemeente afgesloten verzekering. Dan kunnen de vrijwilligersorganisaties kiezen om hun eigen verzekering (of een deel daarvan) op te zeggen.

Waar kan ik verdere informatie vinden?

U kunt hier klikken voor de polisvoorwaarden en natuurlijk ook voor het schadeformulier.