Vereniging Nederlandse Gemeenten

Verbrandingsbelasting leidt tot stijging lokale lasten

17.04.2009

Invoering van een belasting voor het verbranden van afval, zoals door verschillende fracties in de Tweede Kamer bepleit, leidt tot een stijging van de lokale lasten voor burgers. Dat is een ongewenste situatie. De VNG roept de Tweede Kamer dan ook op niet in te stemmen met een verbrandingsbelasting.

Aanstaande maandag debatteert de Tweede Kamer verder over het Landelijk Afvalbeheerplan (LAP). In eerste termijn kwam de invoering van een verbrandingsbelasting ter sprake, om te voorkomen dat recyclebaar afval wordt verbrand. De VNG steunt het principe van hergebruik boven verbranding, maar ziet niets in een verbrandingsbelasting als stimuleringsmiddel voor hergebruik.

Afval dat niet kan worden gerecycled, wordt vaak verwijderd door verbranding. Een verbrandingsbelasting zou de verwerking van dit afval duurder maken. Gemeenten zullen deze extra kosten doorberekenen in de afvalstoffenheffing, met een ongewenste stijging van de lokale lasten tot gevolg. Bij een lage verbrandingsbelasting (van 25 per ton) betekent dit per huishouden al gauw enkele tientallen euros aan extra lasten op jaarbasis.

De VNG ziet meer in het stimuleren van hergebruik van recyclebare afvalstoffen en energieterugwinning uit verbranding van niet-recyclebaar afval. De minimumstandaarden kunnen hiervoor worden aangescherpt, zodat in plaats van verbranden als vorm van verwijdering vaker wordt geëist dat bij verbranding energie wordt gewonnen en dus sprake is van verbranden als vorm van nuttige toepassing. Voor recyclebare grondstoffen zou de minimumstandaard alleen materiaalhergebruik moeten zijn en niet ook verbranden als vorm van nuttige toepassing. Als niet aan de minimumstandaarden wordt voldaan, is dat in strijd met de wet en dus strafbaar.