Gemeente Brummen


Burgemeester enthousiast over Eerbeek Beek

(Oorspronkelijke publicatie datum: )

Water in de Eerbeekse Beek

De schop kan in de grond! Zo begon en eindigde burgemeester Joosten zijn presentatie op de informatieavond, georganiseerd door de Rotary Eerbeek-Zutphen, woensdagavond in de Korenmolen te Eerbeek. En om zijn woorden kracht bij de zetten deelde hij kleine schoppen uit aan de betrokken overheden en bedrijf. De Rotary had de avond georganiseerd om de bewoners van Eerbeek te informeren over de stand van zaken rond de beek.

Direct naar heropening van de Oliemolen in november 2007 nam de Rotary het initiatief om alle betrokken partijen, de provincie, het waterschap, de gemeente, Vitens, Coldenhove Papier en de heer van Zadelhoff, bij elkaar te brengen. Het doel was om meer en continue water in de Eerbeekse Beek te krijgen waardoor de molen regelmatig kan draaien. Ook het herstellen van de Eerbeekse Beek in oude luister was een doel.

Woensdagavond 15 april gaven alle partijen een presentatie over de stand van zaken. Marko den Boeff van de provincie, helaas kon gedeputeerde van der Kolk niet aanwezig zijn, gaf een uitleg over de rol van de provincie en de subsidiëring van het project. De 1^e en 2^e fase van het beekherstelproject Eerbeekse Beek, inclusief de omleiding bij Coldenhove Papier, kost 1.400.000,-. Hiervan subsidiëert de provincie (samen met het rijk) 1.000.000,-.

Hierna was het de beurt aan burgemeester Joosten. Hij vertelde over de verschillende projecten die nu binnen de gemeente worden opgepakt voor de Eerbeekse Beek. Naast het eerst traject tot en met Coldenhove, is de gemeente actief bij t Haagje en in het centrum. Belangrijk is om nu de kansen te pakken, want het licht staat op groen!

Johan Driessen van Vitens gaf een doorkijk naar de anti-verdrogingsmaatregelen, die Vitens gaat nemen rond de drinkwaterwinning in Eerbeek. Het drinkwaterbedrijf zal op korte termijn haar water onttrekken uit een veel dieper watervoerend pakket, op wel 200 meter diep, en dit zal ook zorgen voor meer waterdruk in de sprengkop.

Heemraad Nooteboom van het Waterschap Veluwe gaf een korte inleiding over de rol van het waterschap bij beekherstelprojecten en het belang van samenwerking tussen partijen. Daarna gaf hij het woord aan projectleider Maarten Veldhuis die een bevlogen verhaal vertelde over de historie, de ecologische waarde en ligging van de Eerbeekse Beek. Hij gaf ook een duidelijk uitleg over de maatregelen die in de 2^e helft van 2009 en in 2010 genomen zullen worden in het eerst deel van de beek, van de sprengkop tot en met de fabriek Coldenhove.

Tot slot vertelde de Arnoud Roelandse van Coldenhove Papier over de samenwerking binnen het project. De fabriek beseft dat dit het moment is om aan te sluiten bij de werkzaamheden van het waterschap en zo de Eerbeekse Beek van onder de fabriek, om het terrein te leggen.

De Rotary, onder leiding van Arnold van Houtum, bedankte alle sprekers en hij gaf aan dat het goed was te horen dat het niet alleen bij praten is gebleven, maar dat er ook daadwerkelijk uitgevoerd gaat worden.