Gemeente Valkenswaard

eikenprocessierups

Bestrijding eikenprocessierups

Evenals diverse andere gemeenten in onze regio, is de gemeente Valkenswaard al bezig met de bestrijding van de eikenprocessierups. Tot half mei worden de hinderlijke rupsen te lijf gegaan met een biologisch bestrijdingsmiddel. In onze gemeente wordt gespoten op alle doorgaande eikenlanen zowel binnen als buiten de bebouwde kom.

Overlast

De rupsen zijn dit jaar, ondanks de strenge winter die we achter de rug hebben, al sinds half april aanwezig. Maar de kenmerkende brandhaartjes die bij mensen voor gezondheidsklachten als hevige jeuk en irritatie van huid en slijmvliezen zorgen, worden pas merkbaar bij hun derde vervelling. Die is eind april/begin mei te verwachten.

De bestrijding wordt uitgevoerd met nevelbespuitingen met een bacteriepreparaat. Vanwege de verneveling en het mogelijke verwaaien van de brandharen wordt het publiek aangeraden niet in de buurt van de spuitnevel te komen en ook huisdieren op minstens vijftien meter afstand te houden.

Meer informatie

Nadere informatie over de rupsbestrijding is te krijgen bij de afdeling beheersing van de Plantenziektenkundige Dienst, telefoonnummer 0317-496911, en op www.minlnv.nl/ eikenprocessierups, de GGD t.a.v. gezondheidsvragen, telefoonnummer 0900-3686868, of www.ggdhartvoorbrabant.nl, of bij de provincie
www.brabant.nl/eikenprocessierups.