Gemeente Valkenswaard

'Wijken met een Accent' van start

Ontwikkelfase 'Wijken met een Accent' van start

Geenhoven en Hoge Akkers proefwijk voor ontwikkeling woonservicezones

Een aantal jaren geleden namen verschillende partijen uit Valkenswaard het initiatief om met elkaar zogenoemde woonservicezones te ontwikkelen: toegankelijke wijken met allerlei voorzieningen zodat ouderen, jongeren en mensen met een beperking, zelfstandig in hun eigen wijk kunnen (blijven) wonen en leven. De wijken Geenhoven en Hoge Akkers dienen hiervoor als proef. Reden voor deze bundeling van krachten was dat alle partijen van mening zijn dat in de gemeente Valkenswaard de problematiek van de vergrijzing en ontgroening (vermindering van het aantal jongeren) sterk aanwezig is en dat dit alleen beheersbaar kan zijn door de handen ineen te slaan. Zo werd `Wijken met een Accent' geboren: een project gedragen door vertegenwoordigers van de gemeente Valkenswaard, de woningcorporaties Woningbelang Valkenswaard en Woonbedrijf en de welzijns- en zorginstellingen AMW Dommelregio, Lunetzorg, Paladijn, Valkenhof en Zuidzorg. De wijken Geenhoven en Hoge Akkers dienen als proefwijk voor de ontwikkeling van de woonservicezones, oftewel "Wijken met een Accent".

Voorstellen

Afgelopen jaar is er in verschillende werkgroepen gewerkt aan de inventarisatiefase in Geenhoven en Hoge Akkers: welke voorzieningen zijn er nu, welke ontbreken er en welke zouden er moeten komen. Hierbij waren zowel bewoners uit beide wijken als medewerkers van de deelnemende organisaties betrokken. De resultaten zijn omgezet in een fysiek, sociaal en economisch programma (zie plaatje).

Voorbeelden

Voorbeelden uit de diverse programma's zijn:

Fysiek programma


· Realisatie/aanpassing van ontmoetingsruimtes


· Aanpassingen bestaande huurcomplexen

Sociaal programma


· Verbreding school Geenhoven


· Realisatie Gezondheidscentrum

Economisch programma


· Winkelvoorziening Hoge Akkers


· Binding winkels Geenhoven met de wijk

Vervolg

Het project van de woonservicezones heeft zijn meerwaarde door de combinatie van verschillende voorzieningen, die het welzijn van de wijkbewoners bevordert. De bouwstenen hiervoor zijn de onderwerpen uit bovengenoemde programma's, die in de inventarisatiefase op een rijtje zijn gezet en in de initiatief- en visiefase vastgelegd zijn. Met deze programma's is de initiatief- en visiefase van het project afgerond en start de ontwikkelfase die in het najaar van 2009 gereed moet zijn. Daarna volgt, vanaf 2010, de realisatiefase waarin gewerkt wordt aan de daadwerkelijke uitvoering van de plannen.