Gemeente Venray


17 april 2009

Bevolkingsprognose 2008-2025: Venray groeit nog even door

De gemeente Venray heeft een verkennend onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van de bevolking op de korte, middellange en lange termijn. Wethouder Hans Teunissen: "Met deze cijfers kan Venray beter anticiperen op het beleid voor de toekomst."

De gemeente Venray vindt het belangrijk om demografische veranderingen mee te nemen in haar beleids- en besluitvorming. Daarom heeft zij E,til opdracht gegeven om een verkennend onderzoek uit te voeren. Dit onderzoek sluit aan bij de `Bevolkings- en huishoudensprognose op buurtniveau 2008-2025' die E,til in opdracht van de Provincie Limburg en de Limburgse gemeenten heeft gemaakt. In de prognose zijn ook de dorpen Wanssum, Geijsteren en Blitterswijck meegenomen, omdat deze per
1 januari 2010 ook tot de gemeente Venray behoren.

Belangrijkste bevindingen

Een van de belangrijkste bevindingen is dat het inwoneraantal van Venray tot 2020 nog toeneemt, met een gemiddelde van 0,1%. Dit in tegenstelling tot het inwoneraantal van de provincie Limburg, dat al sinds 2002 daalt. In 2020 bereikt de gemeente Venray haar top, met ongeveer 43.450 inwoners, inclusief de nieuwe dorpen. De samenstelling van de bevolking verandert wel, zo laat het rapport duidelijk zien. Op
1 januari 2009 was zo'n 15% van de Venraynaren 65+, in 2030 zal dit naar verwachting ongeveer 30% zijn. het aantal 65+ verdubbelt in die periode dus tot 12.800 inwoners. Het aandeel inwoners dat tot de beroepsbevolking (20-64 jaar) gerekend kan worden zal in diezelfde periode dalen met 9% van ruim 25.900 tot bijna 22.300 inwoners. Het aandeel inwoners jonger dan 20 jaar zal naar verwachting dalen tot ongeveer 8.100. Het aandeel ouderen is daarmee in de gemeente Venray echter kleiner dan het Limburgs gemiddelde en het aandeel jongeren zal juist iets groter zijn dan in de rest van de provincie. Verder kent de gemeente Venray ten opzichte van de provincie Limburg een relatief beperkte afname van de potentiële beroepsbevolking. Die daalt in Limburg namelijk al vanaf 1995.

Kansen voor beleid

De cijfers zorgen ervoor dat Venray zich goed kan beraden op beleid dat te maken heeft met de diverse bevolkingsgroepen. "Als de groep ouderen groeit, zullen daar in 2030 meer voorzieningen voor moeten zijn. Dat geldt voor zorg en wonen, maar ook voor beleid op gebied van bijvoorbeeld cultuur en recreatie.", zegt Hans Teunissen "Andersom geldt: hoeveel scholen en andere voorzieningen voor jongeren hebben wij straks nodig? Het gaat niet om de totale omvang, maar om de specifieke wensen en eisen die elke bevolkingsgroep stelt. Daar moeten wij nu beleid op maken. In die zin bieden de cijfers kansen. Zodat het ook in de toekomst voor iedereen goed wonen, werken en recreëren blijft in Venray."

U kunt het complete rapport hier bekijken.