Groen!

Situatie asielzoekers: Groen! blijft aandringen op politiek akkoord

door Freya Piryns (Federaal parlement: Senaat) op 17 april 2009 in "Asiel en migratie"

Groen! legt minister Turtelboom van Asiel en Migratie al meer dan een jaar het vuur aan de schenen om het regeerakkoord uit te voeren en werk te maken van de omzendbrief met criteria voor regularisatie. De minister blijft zich echter verschuilen achter politieke en communautaire problemen, zodat we niet anders kunnen dan concluderen dat ze haar werk gewoon niet doet.

Zelf hebben we dan maar - een paar maanden geleden - een eigen wetsvoorstel ingediend met onze criteria voor regularisatie. Daarin staat samengevat het volgende:

Personen die in de illegaliteit verblijven kunnen een aanvraag doen tot regularisatie als ze aan één (of meerdere) van de volgende criteria voldoen:

* Mensen die een lange asielprocedure doorgemaakt hebben: na drie jaar wachten moet er een mogelijkheid tot regularisatie komen
* Mensen die onmogelijk nog kunnen terugkeren: voor de gevallen die niet onder de subsidiaire bescherming vallen maar wél onder artikel 3 van het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden (i.c. verbieden van onmenselijke en vernederende behandelingen)
* Zwaar gehandicapten: met bijzondere aandacht naar illegale werknemers die het slachtoffer zijn van een arbeidsongeval of die een beroepsziekte hebben.

* Sociale bindingen en/of humanitaire omstandigheden: geldt voor mensen die tijdens hun verblijf duurzame sociale banden hebben ontwikkeld. Het bewijs hiervoor mag met alle rechtsmiddelen worden geleverd.

Project waarbij een sociaal-economische bijdrage tvv België wordt geleverd: een tijdelijke regularisatie moet kunnen gelden voor mensen die kunnen aantonen dat hen een betaalde baan werd beloofd of dat ze een activiteit als zelfstandige gaan ontplooien. Deze regularisatie kan definitief worden zodra het bestaan van het professionele project aan de realiteit werd getoetst.

Er wordt een onafhankelijke regularisatiecommissie opgericht die zich uitspreekt over de aanvragen tot regularisatie. Elke aanvraag wordt binnen de zes maanden behandeld.

Dit wetsvoorstel wordt jammer genoeg genegeerd door de huidige meerderheid.

We willen u in ieder geval bedanken om u mee te engageren voor mensen zonder papieren. Hoe meer mensen zich hier achter zetten, hoe minder de regering dit probleem kan blijven voor zich uitschuiven.

Contact: Freya Piryns -
Deel Deel
Freya Piryns