Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


17 apr 2009

Toename van kinderen met alcoholvergiftiging

In 2008 zijn 337 kinderen met spoed opgenomen in een ziekenhuis na overmatig alcoholgebruik. Dat is volgens de registratie van kinderartsen 13% meer dan in 2007.

De gemiddelde leeftijd van de `comadrinkers' is in 2008 15 jaar, iets jonger dan in 2007 (15,3). Het zijn bijna evenveel meisjes (48%) als jongens (52%). Het jongste slachtoffer is 11 jaar. Het gemiddelde BAG (bloedalcoholgehalte) van de opgenomen kinderen is vergelijkbaar met de hoeveelheid alcohol van ongeveer 10 standaardglazen.

Uit de gegevens van het opleidingsniveau, schoolprestaties en de gezinssituatie blijkt dat de opgenomen kinderen een doorsnee vormen van de Nederlandse bevolking. De meeste kinderen (57%) komen 's nachts of 's avonds (35%) in het ziekenhuis terecht. Het gemiddelde beeld is dat eerst thuis of bij vrienden wordt gedronken. Bijna de helft van de opgenomen jongeren drinkt de tweede helft van de avond alcohol in de horeca. Het gaat dan meestal om een combinatie van zoete mixdranken en sterke drank.

De registratie van de alcoholvergiftigingen is een initiatief van de Nederlandse Stichting voor Kindergeneeskunde (NSCK), TNO Kwaliteit van Leven, het Reinier de Graaf Gasthuis te Delft, STAP (Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid) en de Universiteit Twente, afdeling Communicatiewetenschap. De gegevens zijn aangeleverd door 60 verschillende ziekenhuizen.