25.000 vrijwilligers za melen samen "een beetje gewoon geluk" in

17/04/2009 14:53

Nationaal Fonds Kinderhulp

Vakantie, een dagje naar de dierentuin, lidmaatschap van een sportclub of het vieren van Sinterklaas. Zaken die voor veel kinderen in Nederland haast vanzelfsprekend zijn. Helaas is er een grote groep kinderen voor wie dit niet het geval is, omdat het geld hiervoor ontbreekt. Kinderen in jeugdzorginstellingen kunnen wel een 'beetje gewoon geluk' gebruiken. Het Nationaal Fonds Kinderhulp zet zich al bijna 50 jaar in voor deze doelgroep. Van 19 tot en met 25 april gaan er daarom weer 25.000 vrijwilligers op pad met de collectebus van Kinderhulp.

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 250.000 kinderen (1 op de 20) te maken met jeugdzorg, meestal als gevolg van problemen in de thuissituatie. Soms is de hulpvraag vrijwillig, soms heeft de kinderrechter ingegrepen en wordt een kind onder toezicht geplaatst. De jeugdzorg helpt kind en gezin met intensieve thuisbegeleiding en daghulp. Daarnaast kan een deel van de kinderen niet thuis blijven wonen en wordt in een leefgroep of pleeggezin geplaatst. Vele mensen zetten zich dagelijks in om zo goed mogelijk voor deze kinderen te zorgen, maar geld voor extraatjes, die het leven wat meer kleur geven, is er vaak niet.

Kinderhulp vindt dat kinderen in de jeugdzorg, die vaak al zoveel hebben meegemaakt, niet nog eens extra achtergesteld moeten worden bij hun leeftijdsgenootjes. Ook zij moeten de kans krijgen om hun talenten te ontwikkelen en (leuke) ervaringen op te doen. Dit kan bijvoorbeeld zijn door het volgen van muziek- of danslessen of door lid te worden van de plaatselijke voetbalclub. Ook een weekje kamperen kan hen helpen om even hun problemen te vergeten en gewoon kind te zijn.

Kinderhulp krijgt jaarlijks duizenden aanvragen vanuit jeugdzorgorganisaties. Dankzij inkomsten van onder meer de landelijke collecte, kan Kinderhulp gelukkig in veel gevallen financieel bijspringen en kinderen zo een steuntje in de rug geven. Om ook in de toekomst haar werk te kunnen blijven doen, heeft Kinderhulp veel geld nodig. Kinderhulp hoopt daarom op uw gulle gift aan de collectant.





http://www.kinderhulp.nl