FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: 20% inkomensverbetering voor taxi-chauffeurs

In het principeakkoord dat FNV Bondgenoten heeft gesloten met de werkgevers in de taxi-sector, zijn veel punten gerealiseerd van de gewoon-goed-werkagenda van de bond.

In de eerste plaats gaat de beloning van chauffeurs er flink op vooruit. De nieuwe cao betekent 10% meer perspectief, 10% extra loon en elk jaar de inflatie voor de chauffeurs. Daarnaast gaan de werkgevers de opleidingen betalen en er komen meer directe banen in de sector.
Het akkoord heeft een looptijd van 5 jaar, van1 januari 2009 tot 2014. De chauffeurs gaan er in die periode tussen de 15 en 20 % op vooruit. "Dit was echt hard nodig", aldus Remko Mast, bestuurder FNV Bondgenoten. "Taxichauffeurs hebben de afgelopen tien jaar zo'n 20 procent minder verdiend dan mensen die in een vergelijkbare functie werken, bleek uit een onderzoek van het KNV. Ik ben echt blij dat we nu goede afspraken hebben kunnen maken om dat in te lopen". Een ander belangrijk punt in het principeakkoord is dat taxibedrijven nu niet meer dan 15 procent aan payroll- of uitzendkrachten mogen hebben. Mast: "Met deze afspraak komt 85 procent van de medewerkers in dienst bij de taxibedrijven zelf."
De nieuwe cao zal er voor zorgen dat er in de komende vijf jaar een inhaalslag plaatsvindt. Met ingang van 1 januari 2009 krijgen de chauffeurs een loonsverhoging van 1,5 procent en een eenmalige uitkering in november van 150 euro. Vanaf 2010 krijgen de chauffeurs jaarlijks een loonsverhoging van inflatieniveau. Deze salarisverhoging wordt daar bovenop aangevuld met een percentage van het salaris dat zo de achterstand moet inhalen.
In 2010 wordt er een nieuw loongebouw geïntroduceerd met maar één functieschaal. Dit komt voor 90 procent van de medewerkers, die in het oude loongebouw aan het maximum zaten, uit op een mogelijkheid tot loongroei van tussen de 9 en 12 procent.
Onder de noemer 'Gewoon Goed Werk' zet FNV Bondgenoten zich in voor werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Werknemers moeten ten minste 10 euro per uur krijgen, flexwerk moet worden beperkt tot 'ziek en piek' en de cao moet fatsoenlijk worden nageleefd. In Nederland verdienen 1,4 miljoen mensen minder dan 10 euro per uur en hebben 1,9 miljoen mensen geen vaste baan. Zij werken onder andere in de schoonmaak, vleesverwerking, post, uitzendbranche, supermarkten en in de taxisector.