FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Shell laat gepensioneerden bloeden voor gestunt met pensioenfonds

Gepensioneerden krijgen de rekening gepresenteerd voor het risicovolle gestunt van Shell met pensioengeld en -premies, vindt FNV Bondgenoten. Het Shell Pensioenfonds heeft bij de Nederlandse Bank een herstelplan moeten indienen, omdat de dekkingsgraad tot ver onder de vereiste 105 procent zakte.

Daarin kondigt de oliegigant maatregelen aan die vooral de mensen op de werkvloer en huidige gepensioneerden raken. Concurrent Esso laat zien dat het anders kan en deed deze week een bijstorting van bijna 700 miljoen euro. Dat pensioenfonds is daarmee in een klap veilig op 134 procent dekkingsgraad.
In de vette jaren heeft Shell de werkgeversbijdragen keer op keer verlaagd en zelfs met geleend geld in risicovolle hedgefunds gehandeld, met alle risico's vandien.(1) Door de idiote risico's waren de verliezen ook enorm. Het tekort bedraagt tussen de 2 tot 2,5 miljard euro. De dekkingsgraad moet met een herstelplan van 85 weer oplopen naar de vereiste 105 procent in 2012.
Shell repareert zijn gedaalde dekkingsgraad niet zoals Esso met een bijstorting, zoals in januari is afgesproken met de vakbonden, maar wil de werkgeverspremie weer verhogen (in januari naar 23,6 procent en in juli naar 32,1 procent). Maar tegelijk worden per 1 juli 2009 de toegekende pensioenen niet aangepast. Bij de huidige inflatie van 2 procent is dat gewoonweg minder geld voor gepensioneerden. Dat flinke koopkrachtverlies gaat door in 2010 en 2011.
"Het Shell Pensioenfonds heeft zich als een echte speculant gedragen en laat ook nu inconsistent gedrag zien, echt een bedrijf dat de waan van de dag volgt" vindt Egbert Schellenberg van FNV Bondgenoten "Een pensioenfonds moet juist gericht zijn op de lange termijn, een stabiele koers en stabiele premies."
Het is beslist geen geldgebrek van Shell, want de dividenden aan aandeelhouders stegen in het laatste kwartaal 2008 met 11 procent en in 2009 nog eens met 5 procent. " Dat staat wel in een heel schril contrast met de werkvloer die in 2009 geen structurele loonsverhoging konden krijgen." vindt Egbert Schellenberg van FNV Bondgenoten. "Nu zien gepensioneerden zelfs hun koopkracht dalen."