Commissariaat voor de Media

17 april 2009

Beleidslijn sanctiemaatregelen vaste boekenprijs vastgesteld

Het Commissariaat voor de Media heeft een Beleidslijn sanctiemaatregelen vaste boekenprijs vastgesteld. Met deze beleidslijn wil het Commissariaat uitgevers, importeurs en verkopers van boeken en bladmuziekuitgaven inzicht geven in de bepalingen die worden gehanteerd bij het opleggen van sanctiemaatregelen in geval van overtredingen van de Wet op de vaste boekenprijs (Wvbp). Deze beleidslijn leidt tot een voortzetting van het bestaande sanctiebeleid en treedt in werking op 1 mei 2009.

In de beleidslijn worden overtredingen ingedeeld in drie categorieën: lichte overtredingen, zware overtredingen en zeer zware overtredingen. In geval van zeer zware overtredingen wordt in principe een boete van maximaal ⬠45.000,- opgelegd. Boeteverhogende omstandigheden, zoals recidive en opzet, kunnen leiden tot een boete die twee keer zo hoog is als de maximale boete die bij de betreffende boetecategorie hoort. Bij zeer ernstige overtredingen kan dat resulteren in de maximale boete die volgens de Wvbp kan worden opgelegd, te weten ⬠90.000,-.

Het Commissariaat heeft de beleidslijn vooraf toegezonden aan de vertegenwoordigers van uitgevers, importeurs en verkopers van boeken en bladmuziekuitgaven. Deze stakeholders is de mogelijkheid geboden hun zienswijze ten aanzien van deze beleidslijn uiteen te zetten.