Rijksuniversiteit Groningen

Eerste CO2 onderzoekers van start voor RWE

Datum: 17 april 2009
Vlnr Dig Istha en prof.dr. Sibrand Poppema Vlnr Dig Istha en prof.dr. Sibrand Poppema

Het contract voor de eerste onderzoeken die de Rijkuniversiteit Groningen voor RWE gaat uitvoeren is vandaag getekend door Sibrand Poppema, voorzitter College van Bestuur van de RUG en Dig Istha, director Corporate Affairs RWE. Zij gaven zo het startsein aan twee onderzoeken, die ongeveer vier jaar in beslag gaan nemen. In deze periode worden economische en juridische aspecten van CCS onderzocht. Dit staat voor Carbon Capture and Storage en houdt in het afvangen, transporteren en opslaan van CO2 . De onderzoekers zijn promovendi Marijn Holwerda en Dominic Hauck.

Marijn Holwerda van de Juridische Faculteit zal zich in zijn onderzoek gaan richten op de juridische aspecten van grensoverschrijdende projecten en samenwerkingen op het gebied van afvang, transport en opslag van CO2 . Zo zal de toepasbaarheid van bestaande internationale richtlijnen versus nationale wetten in kaart worden gebracht.

Dominic Hauck van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde zal in zijn onderzoek ingaan op meerdere infrastructurele aspecten van CCS. Onderwerp van studie is hier een optimale infrastructuur, rekening houdend met aspecten als veiligheid, leveringszekerheid, marktefficiëncy, internationale samenwerking en kostenbeheersing.

Noord-Nederland wordt in dit onderzoek nadrukkelijk betrokken, inclusief grensoverschrijdende samenwerking en de juridische, economische en infrastructurele effecten.

Beide onderzoeken maken onderdeel uit van de overeenkomst van één miljoen euro die in maart 2008 is gesloten tussen de Rijkuniversiteit Groningen en RWE. Deze overeenkomst richt zich op twee onderwerpen: de techniek van het afvangen en opslaan van CO2 en de toepassing van biomassa bij de opwekking van energie. Het universitaire Energy Delta Research Centre (EDReC) voert dit onderzoek uit.