Gemeente Spijkenisse


Buurtpreventie van start in centrum van Spijkenisse

17 april 2009

Buurtpreventie Centrum

Buurtpreventie is misschien wel het bekendste onderdeel van wijkveiligheid in Spijkenisse.

Op dinsdag 07 april 2009 maakten bewoners uit de wijk, de gemeente, de politie en de woning-corporaties een officiële start met buurtpreventie in het centrum van Spijkenisse. Buurtpreventie was al actief in 5 wijken en met de start in het centrum is hier een zesde wijk aan toegevoegd. De nieuwste groep buurtpreventielopers is actief in Centrum 2, dit is het gebied tussen de Schenkelweg, de Ruwaard van Puttenweg, de Hekelingseweg en de Vierambachtenboezem.

Ogen en oren van de wijk
In Centrum 2 gaan 10 bewoners uit de wijk aan de slag. Deze bewoners hebben de voorbereidende training achter de rug en starten nu met de ronde in hun eigen wijk. De vrijwilligers van buurtpreventie lopen een ronde op willekeurige dagen en tijden, overdag, 's avonds en 's nachts. De buurtpreventielopers zijn tijdens hun ronde de ogen en oren van de wijk. Ze leggen contacten in de buurt, praten met buurtbewoners en spreken buurtbewoners eventueel aan op hun gedrag. Ze signaleren en geven bijzonderheden door en zorgen ervoor dat de meldingen snel bij de juiste instanties terecht komen, zodat deze direct in actie kunnen komen.

Over buurtpreventie
Buurtpreventie is een initiatief van de politie, de gemeente en de 3 woningcorporaties De Leeuw van Putten, Woonbron en Maasdelta. In de wijken De Gaarden, Gildenwijk, Waterland, de Hoek en Schiekamp en Hoogwerf werd al eerder gestart met buurtpreventie. Buurtpreventie is in deze wijken al een groot succes.