Gemeente Castricum

Wegentaak buitengebied blijft bij hoogheemraadschap

De buitenwegen van Limmen en Akersloot blijven in beheer bij het hoogheemraadschap. Dat hebben B&W afgelopen dinsdag besloten. Daarmee blijft de ongelijkheid in wegenbelasting tussen inwoners van Akersloot en Limmen enerzijds en de inwoners van Castricum anderzijds bestaan. B&W hebben daarom besloten om, net als vorig jaar, de inwoners van Akersloot en Limmen te compenseren.

De burgers van Akersloot en Limmen betalen jaarlijks aan het hoogheemraadschap een heffing voor de wegenomslag, in tegenstelling tot de burgers van de kern Castricum. Door de fusie van Akersloot, Limmen en Castricum tot één gemeente (2002) is een situatie ontstaan waarbij burgers uit één gemeente een ongelijkheid in wegenbelasting ervaren.

Compensatie

Het college heeft zich over twee opties gebogen om aan deze ongelijkheid een einde te maken. Eén optie betrof het overnemen van de buitenwegen in Akersloot en Limmen. Een andere optie was het compenseren van de burgers in Limmen en Akersloot. Vorig jaar besloot het college om de inwoners van Akersloot en Limmen te compenseren en om nader te onderzoeken wat de financiële gevolgen zijn van overnemen van de buitenwegen.

Het college heeft nu besloten om de burgers in Limmen en Akersloot te blijven compenseren, omdat het overnemen van de buitenwegen te grote financiële consequenties heeft.