Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Algemeen verbindend verklaring van een overeenkomst voor handelaren in gewasbeschermingsmiddelen

Nieuwsbericht | 17-04-2009

De Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden kent de mogelijkheid een overeenkomst tussen private partijen algemeen verbindend te verklaren. Agrodis, de brancheorganisatie van handelaren in gewasbeschermingsmiddelen voor professioneel gebruik, heeft een aanvraag hiertoe ingediend.

Wanneer de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit samen met de minister van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieu deze aanvraag goedkeurt, moet iedere handelaar aan de contractsbepalingen voldoen, ook handelaren die geen lid zijn van Agrodis. Hierbij geldt dezelfde systematiek als bij collectieve arbeidsovereenkomsten.

De overeenkomst die Agrodis voorstelt, betekent dat een bedrijf dat gewasbeschermingsmiddelen voor professioneel gebruik verhandelt, daarover verantwoording moet afleggen aan een externe partij volgens een voorgeschreven systematiek.

De aanvraag is een uitvloeisel van het Convenant duurzame gewasbescherming dat in 2003 is ondertekend door de overheid en diverse maatschappelijke organisaties. Het algemeen verbindend verklaren van een dergelijke overeenkomst leidt tot een beter gecontroleerde distributie van gewasbeschermingsmiddelen.

De kennisgeving met de aanvraag van Agrodis is geplaatst in Staatscourant en ligt gedurende zes weken ter inzage voor belanghebbenden.

Meer informatie


* Kennisgeving over een verzoek tot algemeen verbindend verklaring van een overeenkomst tussen handelaren in
gewasbeschermingsmiddelen

onderzoek met gewasbeschermingsmiddel

Zie ook


* Gewasbescherming (dossier)