Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 5. April

Klimaatverandering live vanuit Himalaya

17-04-2009

De verandering van het klimaat is goed zichtbaar in de Himalaya. Dat vertelde journaliste Bernice Notenboom vanuit Nepal aan minister Cramer. Cramer opende een tentoonstelling in het Haagse Museon over Notenboom's reis.

Notenboom is maart 2009 voor 3 maanden naar Nepal vertrokken om de klimaatverandering daar in beeld te brengen. Ze vertelt dat de gevolgen van de klimaatverandering nu al goed zichtbaar zijn in de Himalaya. Zo hoort ze tijdens haar reis over smeltende gletsjers, vloedgolven, verschuivende en uitblijvende moessons, regen op 4600 meter boven zeeniveau, tekort aan drinkwater, en kinderen die deze winter geen mutsen en handschoenen nodig hadden.

Yes we can!
De journaliste wil met haar tocht de gevolgen voor mens en natuur tonen. Het Haagse Museon wijdt een tentoonstelling aan haar haar reis over het dak van wereld. Minister Cramer opende op 16 april de tentoonstelling via een live internetverbinding met Notenboom. Zij deed dat samen met kinderen van de Leidse openbare basisschool De Morskring en Nederlandse jongeren die zich bezig houden met de klimaatconferentie in Kopenhagen eind 2009.

Beterklimaat.nl
Notenboom had de kinderen speciaal voor de opening uitgenodigd. Die lieten met een luid 'Yes we can!' horen dat zij met samen wat kunnen doen om de gevolgen van klimaatverandering beperkt te houden. Zij hadden hun ideëen op vlaggetjes geschreven en aangeboden aan minister Cramer. Wie wil, kan zijn eigen suggesties delen op Beterklimaat.nl, waar al meer dan 150.000 Nederlanders elkaar inspireren voor een beter klimaat.

Naar de top
Eindpunt van de tocht is de beklimming van hoogste berg ter wereld, de Mount Everest. Notenboom hoopt die in mei te beklimmen.

Zie ook:


* http://www.himalaya-alert.nl/

* http://www.arcticalert.nl/

* http://www.beterklimaat.nl/

* http://www.museon.nl/