Maasstad Ziekenhuis schrijft opnieuw mooie zwarte cijfers

17/04/2009 15:09

Maasstad Ziekenhuis

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam heeft het economisch woelige jaar 2008 afgesloten met een mooi positief resultaat. Het ziekenhuis hield 3,8 miljoen euro over op de begroting, terwijl toch forse investeringen werden gedaan in geavanceerde medische apparatuur en onderzoek naar de tevredenheid van patiënten.

Het Maasstad Ziekenhuis heeft zijn jaarrekening vandaag, als eerste ziekenhuis van Nederland, gedeponeerd bij het Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg (CIBG), onderdeel van het ministerie van Volksgezondheid.

Het ziekenhuis stopt de winst van 2008 in een spaarpotje. De directie verwacht dat het ministerie van Volksgezondheid, met het oog op de recessie, de komende jaren flink op de zorg zal gaan bezuinigen. Met de spaarpot wil het ziekenhuis ondanks die bezuinigingen investeren in nieuwe medische technieken en patiëntvriendelijkheid. Ook kunnen uit het reservepotje eventuele tegenvallers worden bekostigd in de nieuwbouw van het ziekenhuis.

Het ziekenhuis groeide iets minder hard dan gehoopt, men had gewild dat er 5 procent meer nieuwe patiënten zouden komen. Dat werd uiteindelijk 3,7 procent. Maar directeur Paul Smits wil niet mopperen. ,,We zijn in betrekkelijk korte tijd teruggekomen van een groot begrotingstekort. In 2004 stonden we veertien miljoen euro in de min. Maar komend jaar houden we toch weer vast aan een groei van vijf procent. Groei is nu eenmaal nodig om te overleven.''

Ook blijft het ziekenhuis de komende tijd vechten voor een ministeriële vergunning om open hartchirurgie te mogen uitvoeren. Minister Klink geeft die toestemming (nog) niet omdat hij vreest dat het ziekenhuis niet voldoende patiënten zal werven om het minimum vereiste aantal hartoperaties te kunnen uitvoeren. Dat zijn er zeshonderd. Dat minimum aantal operaties is nodig om hartchirurgen en ander medisch personeel optimaal getraind te houden.

Smits: ,,Wij dotteren nu al honderden mensen per jaar. Ik weet zeker dat wij er zeshonderd kunnen opereren. Veel patiënten uit onze regio wijken nu uit naar andere centra buiten de regio en zelfs in België. Terwijl wij hen hier in hun eigen buurt excellente zorg kunnen garanderen.''

Het ziekenhuis investeerde het afgelopen jaar veel energie en geld in een betere efficiëntie. Door tijdens de opname van de patiënt onderzoek en behandeling zo veel mogelijk op dezelfde dag te laten plaats vinden, kon de ligduur van patiënten aanzienlijk worden verkort waardoor wachtlijsten krompen en meer patiënten werden behandeld.

Daarbij schafte het ziekenhuis moderne, doch kostbare medische apparatuur aan. Zo opereren urologen van het Maasstad Ziekenhuis sinds kort patiënten met prostaatkanker met een robot en kunnen anesthesiologen met geraffineerde echoapparatuur veel nauwkeuriger plaatselijke verdovingen geven.

De jaarrekening en haar bijbehorende documenten zijn te lezen op de website www.jaarverslagenzorg.nl.

Einde bericht