Understanding China: Nieuw programma handelsbevordering dialoog China

17/04/2009 15:20

Kamer van Koophandel Nederland

Understanding China is een nieuw Europees programma dat vandaag is gelanceerd door Eurochambres, om het inzicht van Europese MKB-bedrijven in China te vergroten. Vanuit Nederland is Kamer van Koophandel Rotterdam partner in dit project. Eurochambres is de Europese Kamer van Koophandel. Understanding China bestaat uit twee onderdelen: een trainingsprogramma voor organisaties die het bedrijfsleven ondersteunen en een beleidsdialoog waar diverse stakeholders bij betrokken worden.

De training

Het trainingsprogramma is gericht op het creëren van een netwerk van China-experts in de 27 EU-landen, kandidaat-lidstaten en landen in de Europese Economische Ruimte. In drie jaar tijd kunnen 90 adviseurs van handelsbevorderende organisaties een training volgen over China. De eerste 30 adviseurs worden getraind in België en China van juli tot december a.s. De training wordt verzorgd door de Universiteit Antwerpen Management School.

"China's groeiende economie kracht biedt vele mogelijkheden voor het Europese cq. Nederlandse bedrijfsleven. Een grondige kennis van de bijzonderheden van de Chinese markt is onmisbaar om succesvol te zijn. De train-the-trainer benadering van dit programma zal voor een multiplier effect zorgen voor wat betreft de impact. Ook zal een groot aantal bedrijven kunnen profiteren van een hoog niveau van dienstverlening en up-to-date informatie van de participerende handelsbevorderende organisaties die hen ondersteunen", aldus Jos van der Vegt, Voorzitter van Kamer van Koophandel Rotterdam.

Dialoog

Het tweede deel van het programma bestaat uit een serie conferenties en ronde-tafel-bijeenkomsten gericht op een actieve uitwisseling van kennis, ervaring en "best practises" tussen MKB bedrijven, intermediairs voor het bedrijfsleven, academici, think thanks en beleidsmakers. In dit verband zal Kamer van Koophandel Rotterdam eind oktober/november een ronde-tafel-bijeenkomst organiseren op het gebied van China en schone technologie.

Een interactieve sectie op de Understanding China- website en de opzet van een China Advies Raad, een groep experts op het gebied van zakendoen met China, completeert deze serie initiatieven gericht op het verbeteren van de China-beleidsdialoog tussen de relevante stakeholders in de EU.

Deelname

Adviseurs met ten minste twee jaar China-ervaring, die werken voor een Europese ondernemingsorganisatie, kunnen deelnemen aan de training via de Understanding China-website www.understandingchina.eu. Het programma dekt alle kosten van de training, behalve reis- en standaard registratiekosten. Deadline voor aanmelding is 1 juni 2009.

Stakeholders die willen bijdragen aan de EU-China dialoog kunnen de kalender van conferenties en MKB ronde-tafel-bijeenkomsten vinden op de Understanding China-website.





http://www.understandingchina.eu