Preventiebeleid blijft ook in tijden van crisis van belang

17/04/2009 15:56

Boaborea

Persbericht

Preventiebeleid blijft ook in tijden van crisis van belang

Tilburg, 17 april 2009 - De oproep van de SER aan werkgevers en werknemers om nog meer gezondheidswinst te behalen met integraal gezondheidsmanagement zal leiden tot gezonde, gemotiveerde en energieke werknemers. Dit betekent investeringen in zowel workability, employability als vitaliteit. Er is de afgelopen jaren een toename te zien in het aantal bedrijven dat een structureel gezondheidsbeleid voert- . Dit is niet alleen gericht op verzuimreductie, maar juist op het behouden en bevorderen van inzetbaarheid van werknemers en het voorkomen van uitval op de langere tijd. Juist in deze tijden waarin bedrijfsreorganisaties en herstructureringen vaker voorkomen is het noodzakelijk om aandacht te blijven besteden aan de gevolgen van deze veranderingsprocessen voor (mentale aspecten van) gezondheid.

Boaborea is blij met het SER-advies 'Een kwestie van gezond verstand: Breed preventiebeleid binnen arbeidsorganisaties'. Kick van der Pol, voorzitter Boaborea: "Bij preventiebeleid in arbeidsorganisaties hebben we het eigenlijk over alle vormen van bedrijfsbeleid die de gezondheid en daarmee de inzetbaarheid van werknemers bewaken, bevorderen en vooral faciliteren. Wij zien dat we daar grote resultaten mee weten te boeken. Niet alleen in het terugdringen van het ziekteverzuim, maar juist ook als instrument om langer en gezonder te kunnen blijven werken en dat komt gewoonweg ten goede aan de werkgever en de werknemer." Juist de multidisciplinaire aanpak loont, daarbij gaat het om het fysieke, psychische en sociale arbeidsvermogen (work ability), het vermogen om productief en belonend werk te vinden (employability) en energie en motivatie (vitaliteit). In het verlengde daarvan maken gezondheidsmanagement (arbo-, verzuim- en re-integratiebeleid) en onderdelen van HRM-beleid en leefstijlbeleid hier onderdeel van uit.

Tevredenheid over bedrijfsgezondheidszorg licht gestegen naar 7,2

Werkgevers en werknemers zien hier langzamerhand het voordeel van in, zo blijkt ook uit de BedrijfsgezondheidsMonitor 2009. Meer dan 60% van de werkgevers heeft al een beleid op het terrein van leeftijdsbewust personeelsbeleid, vooral ook omdat dergelijke investeringen renderen in inzetbaarheid en arbeidsproductiviteit. Deze organisaties waarderen overigens hun dienstverlener op dit terrein ook steeds positiever: arbodiensten kregen dit jaar een 7,2 van hun opdrachtgevers.

Extra gezondheidswinst te behalen, simpeler financiering

Extra gezondheidswinst is, behalve via gezondheidsmanagement te behalen door het meer inzetten van een multidisciplinaire aanpak van gezondheidsproblemen. Boaborea pleit er dan ook voor om dit soort behandeltrajecten als één bedrag te financieren via de zorgverzekeringswet. Dit leidt tot een effectiever en goedkoper behandeltraject, snelle terugkeer op het werk van de werknemer en voorkomt dubbele kosten voor de werkgever.


-BedrijfsgezondheidszorgMonitor 2009, MarketConcern Van Spaendonk.