FIDIN wil spoedoverleg met minister Bos

17/04/2009 16:18

NVA

Ook AFM-begroting 2008 waarschijnlijk zeer fors overschreden: opnieuw explosieve verhoging van heffingen te verwachten

Federatie FIDIN heeft de minister van Financiën gisteren een brief gestuurd waarin zij opnieuw aandacht vraagt voor de kosten van toezicht en aandringt op spoedoverleg met de minister.

De aanleiding is nu de te verwachten heffingen voor 2009, waarin een forse begrotingsoverschrijding van 2008 zal worden opgenomen.

Door de inzet van FIDIN zijn inmiddels Kamervragen gesteld over de kosten van het toezicht van de AFM. FIDIN is dan ook verheugd dat de minister van Financiën heeft toegezegd zich te beraden op de financiering van het begrotingstekort van de AFM met betrekking tot het toezicht op financiële dienstverleners.

De begroting 2008 van de AFM en de explosief stijgende kosten van het toezicht op financiële dienstverleners vormden in 2008 al aanleiding tot overleg met het ministerie. Toen nog de NBVA en de NVA, spraken hun grote bezorgdheid uit over de sterk stijgende kosten en bepleitten in de jaren van sanering van de doelgroep een grotere bijdrage van de overheid.

Hoe waren en zijn de cijfers betreffende de kosten van toezicht op de doelgroep financieel adviseurs?


- 2006: begroot 5 mln euro, een overschrijding van 1,3 mln


- 2007: begroot 8 mln euro, een overschrijding van 3 mln


- 2008: begroot 11 mln euro, een overschrijding van waarschijnlijk meer dan de helft.

FIDIN vindt de explosieve groei van de kosten onacceptabel en stelt grote vragen bij de voortdurende overschrijdingen van de begrotingen. FIDIN verwacht van de AFM, net als van ieder ander bestuursorgaan of onderneming, financiële discipline met betrekking tot handhaving van de begroting.

Spoedoverleg

Nu bekend is geworden dat de begroting voor 2008, en dus de doorbelasting aan de sector, wederom zeer fors dreigt te worden overschreden - het zou gaan om meer dan de helft(!) van het begrote bedrag van 11 mln euro - heeft FIDIN de minister om spoedoverleg gevraagd.

Voordat de heffingen over 2009 worden vastgesteld wil FIDIN met de minister spreken over een andere kostenallocatie en anticiperen op een andere systematiek van kostentoedeling. Zij speelt daarmee in op de uitlatingen van de minister dat hij nog eens wil nadenken over de effecten van de bekostigingsregels met betrekking tot de doelgroep financiële adviseurs.

Wanbetalers

Uit de antwoorden van de minister op de Kamervragen blijkt dat een belangrijke oorzaak voor de overschrijding wordt veroorzaakt door wanbetalers onder de (nog niet-) onder toezichtstaande instellingen. FIDIN stelt de vraag aan de orde of dit wel kosten van toezicht zijn en of deze wel aan de sector mogen worden doorbelast.

Collectieve procedure

Al eerder, naar aanleiding van de kostenheffingen 2008 die de AFM momenteel verstuurt, heeft FIDIN het initiatief genomen voor een collectieve procedure om de hoogte van deze heffingen te bestrijden. Zonodig zal de rechtmatigheid van de heffingen en de daaraan ten grondslag liggende ministeriële regeling in het kader van dezelfde collectieve procedure ter toetsing aan de bestuursrechter worden voorgelegd. Op basis van uitspraken van het College van Beroep voor het bedrijfsleven van 18 juni 2008 stelt FIDIN zich op het standpunt dat een stijging (tot maximaal 83%) van de kostenheffingen 2008 ten opzichte van het voorafgaande jaar niet redelijk is en niet voldoet aan de uitgangspunten van de wet. FIDIN heeft ruim 5500 onder toezicht staande financiële diensverleners opgeroepen zich bij de collectieve procedure aan te sluiten, wekelijks komen honderden bezwaarschriften binnen bij de AFM.

Heffingsregeling 2009

Nu uit de antwoorden van de minster op Kamervragen blijkt, dat met betrekking tot 2009 mogelijk meer kosten voor rekening van de overheid zouden kunnen komen dan nu het geval is, wil FIDIN, als representant van het intermediair, zo spoedig mogelijk met de minister in gesprek .

Want als dit niet tot resultaat leidt, zal FIDIN - net als ten aanzien van de heffingen 2008 - opnieuw een collectieve bezwaarprocedure initiëren met betrekking tot de heffingen 2009, hangende de uitslag van de thans gevoerde procedure. FIDIN hoopt echter dat dat niet nodig is. Immers, het verwerken van duizenden bezwaarschriften over 2008 en daarna, ter behoud van rechte, nog eens de verwerking ervan over 2009, kost tijd die niet aan het gewenste en noodzakelijke toezicht kan worden besteed. Bovendien dreigen de kosten van een dergelijke procedure door de AFM in het eerstvolgende jaar weer aan de sector te worden doorbelast.

De rechtmatigheid van de doorbelasting van de kosten van bezwaar- en beroepsprocedures (dat wil zeggen het aanwenden door marktpartijen van openstaande rechtsmiddelen) is overigens één van de elementen die in de collectieve procedure aan de orde zal worden gesteld.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.federatiefidin.nl


Noot voor de redactie:

Noot voor redactie (