NEN


Branddoorgevende woningen krijgen rookmelder

vrijdag 17 april 2009, 15:43

In de gemeente Haarlemmermeer worden duizenden woningen die brand snel doorgeven, binnen een halfjaar uitgerust met rookmelders. Dat staat in een nota van het college van burgemeester en wethouders. Het besluit is genomen na een onderzoek onder 12.760 panden. Daaruit blijkt dat bij 4371 woningen in geval van brand het vuur binnen twintig minuten zou overslaan naar een naastliggende woning.

Het onderzoek werd ingesteld nadat in augustus acht woningen in Hoofddorp, dat onder Haarlemmermeer valt, afbrandden. Het vuur kon zich razendsnel verspreiden doordat de tussenmuren tussen de woningen niet tot het dak doorliepen. Hierdoor had het vuur vrij spel in de holle ruimte boven de woningen. Het ministerie van VROM schatte eind januari dat 280.000 woningen in Nederland mogelijk eenzelfde gebrek hebben.

Regelingen voor rookmelders
Nu blijkt dat in de gemeente Haarlemmermeer 2956 woningen van woningcorporatie Ymere ook met deze problemen kampen, net als 1415 particuliere woningen. Ymere heeft volgens de gemeente toegezegd de woningen binnen een halfjaar uit te rusten met rookmelders. Ook worden de woningen binnen vijf jaar aangepast. Voor de particuliere woningen komt een regeling dat daar twee rookmelders voor de prijs van één kunnen worden gekocht. Hier trekt de gemeente ruim 15.000 euro voor uit. Nog eens 5.000 euro wordt uitgetrokken voor bijeenkomsten waar de rookmelders kunnen worden gekocht.

Omdat de eigenaar van de woning zelf moet zorgen voor de brandveiligheid van zijn woning, is de gemeente niet verantwoordelijk voor de particuliere woningen. Wel moet de gemeente de woningeigenaren op hun plicht wijzen. De gemeente wil in 2010 en in 2012 nagaan wie zijn woning al heeft aangepast. De kosten voor het aanpassen van de woning worden geraamd van duizend tot enkele duizenden euro's per woning. Als woningeigenaren over vijf jaar nog niets hebben gedaan, gaat de gemeente onderzoeken hoe zij aangepakt kunnen worden.

Norm voor rookmelders
Met de invoering van het Bouwbesluit 2003 is in nieuwbouwwoningen en renovatieprojecten de toepassing van rookmelders die op het lichtnet zijn aangesloten, verplicht. In NEN 2555 'Brandveiligheid van gebouwen
- Rookmelders voor woonfuncties' zijn de eisen voor deze rookmelders omschreven. Ook geeft deze norm voorschriften om de rookmelders op een juiste wijze in een ruimte te projecteren en te monteren. De rookmelder wordt beschouwd als een individueel apparaat dat rechtstreeks aan de elektrische installatie kan worden gekoppeld. In de behuizing van het apparaat moet ten minste een niet-ioniserende rookdetector en een alarmgever kunnen worden ondergebracht. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 2555:2008 nl (Norm) NEN Bouwmail (Publicatie)