Politie Haaglanden

Extra persbericht 17 april

Delft, 17-04-2009

Verdachten straatroof in hechtenis
Duo verantwoordelijk voor gewapende straatroof op de Bras

Delft Met de aanhoudingen van twee jongeren (17 en 19 jaar) verwacht Politie Haaglanden en het Openbaar Ministerie een gewapende straatroof te hebben opgelost. Het duo wordt ervan verdacht op zondag 22 maart om 00.45 uur op de Brasserskade nabij het sportpark Brasserskade een gewapende straatroof te hebben gepleegd op een 16-jarige Nootdorper. Het slachtoffer moest onder bedreiging van een wapen zijn geld, banpas met pincode, gsm en fiets afgegeven. De verdachten pinden vervolgens met de gestolen pas een bedrag van 190 euro. De politie startte een onderzoek naar deze straatroof en die van een nacht ervoor die onder vrijwel dezelfde omstandigheden plaatsvond.

Eén plus één is twee
De zaak kwam in een stroomversnelling door een alert reagerende politieagent. De 19-jarige verdachte kwam dinsdag 31 maart op het politiebureau Pijnacker-Nootdorp zijn gevonden GSM ophalen. Toen de agent om een legitimatiebewijs vroeg, overhandigde de man zijn identiteitspapieren. Tussen de documenten zag de agent een rijbewijs (brommerrijbewijs) zitten met daarop een foto van het slachtoffer van de straatroof van 22 maart. Bovendien voldeed de 19-jarige man aan het signalement dat de 16-jarige Nootdorper aan de politie had verstrekt. Hij aarzelde geen moment en hield direct de 19-jarige aan op verdenking van betrokkenheid bij deze straatroof.

Bekennende verdachte
De aangehouden verdachte bekende vervolgens de straatroof te hebben gepleegd met een 17-jarige jongen uit Nootdorp. Deze verdachte werd woensdag 1 april in zijn woning aangehouden. Het gebruikte wapen (een gasdrukpsitool) werd in zijn woning aangetroffen. De weggenomen gsm verkochten de verdachten aan een 14-jarige Delftenaar. Deze jongen werd donderdag 2 april aangehouden, wegens heling van de gestolen gsm.

Voorgeleiding
Beide aangehouden verdachten zijn inmiddels na hun voorgeleiding bij de rechter-commissaris afgelopen week voorgeleid bij de Raadkamer. Die bepaalde dat de hechtenis van beide verdachten met 90 dagen moest worden verlengd.