Gemeente Purmerend

Bureau Mrdoen gaat door met pro-actieve aanpak

17 april 2009

Minimaregelingen in 2008 succes in Purmerend

In 2008 koos de gemeente Purmerend voor een nieuwe aanpak van het minimabeleid. Ruim een jaar na het in werking treden van de nieuwe aanpak hebben ruim 5000 Purmerenders de weg gevonden naar Bureau MEUREURrDoen Purmerend. Zij voert de minimaregelingen voor de gemeente uit. Dit is bijna één keer zoveel als verwacht. Het succes zit vooral in de pro-actieve aanpak. De gemeente wacht niet af tot er aanvragen binnenkomen, maar benadert minima actief en laat hen weten waar zij recht op hebben.

Mensen die bij de gemeente bekend zijn als minima krijgen sinds 2008 automatisch de regelingen waar zij recht op hebben toegestuurd en kunnen door een eenvoudige handeling hun vergoedingen verzilveren. Mensen waarvan de gemeente geen recente inkomensgegevens heeft, kunnen door het invullen van een kort aanvraagformulier alles in één keer aanvragen.
De pro-actieve aanpak hanteert Bureau MEUREURrDoen ook bij 'intermediairs'; organisaties en verenigingen die kunnen verwijzen naar Bureau MEUREURrDoen. Bijna 300 organisaties en verenigingen hebben in 2008 een informatiepakket toegestuurd gekregen met het verzoek: 'help ons Purmerenders met een laag inkomen helpen'. Zij waren zeer bereid om mee te werken.

De gemeente vindt het belangrijk dat mensen met een laag inkomen kunnen meedoen in de maatschappij; door bijvoorbeeld te sporten of een cursus te volgen. Wethouder Berent Daan: "Goede regelingen helpen weinig als mensen er geen gebruik van maken. Gelukkig is onze aanpak succesvol en zo bereiken we bijvoorbeeld veel kinderen die anders aan de kant zouden komen te staan. Dat is heel belangrijk voor ons allemaal."

De regelingen zijn opgenomen in het boekje MEUREURr om mee te doen. Meer informatie over de regelingen staat op de website van Bureau MEUREURrDoen www.meerdoenpurmerend.nl. Hier kan ook aanvraagformulier worden gedownload.