Staatssecretaris Jetta Klijnsma: 'Zonder u zijn we nergens!'

17/04/2009 17:28

Keijzer Communicatie BV

Onmisbaarheid van de ambachtseconomie steeds meer onderkend

Het was een sterke line-up tijdens de kickoff van de Week van het Ambacht, vrijdag 17 april in de Rotterdamse Cruise Terminal. Hoogleraar Arjo Klamer, filosoof Henk Oosterling (beiden verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam), Dennis van der Geest, Victoria Koblenko, Leontien van Moorsel, Maik de Boer, duurzaam ondernemer Ruud Koornstra, wethouder van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Dominic Schrijer (gemeente Rotterdam) en als zeer gewaardeerde gast staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma. Zij hield een bevlogen toespraak voor ruim 200 vertegenwoordigers uit de ambachtseconomie.

Staatssecretaris Klijnsma gaf aan dat ook bij de overheid het besef doorbreekt dat de ambachtseconomie een factor van betekenis is voor de Nederlandse samenleving. Zij haalde de actuele cijfers aan: ruim 220.000 bedrijven, een omzet van ruim 75 miljard euro en bijna 900.000 mensen. "Bijna 12% van onze beroepsbevolking is werkzaam in de ambachtseconomie. Al die mensen zijn bepalend voor de kwaliteit van de samenleving. Van banketbakker tot fietsenmaker, van slager tot stukadoor. Zonder u zijn we nergens." Zij vertelde zelf uit een ambachtsmilieu te komen. "Mijn vader was de laatste officiële meester-steenhouwer van Nederland." Aan het slot van haar bijdrage nam zij het eerste exemplaar in ontvangst van de nieuwe ambachtenwijzer 'Passie voor Ambachten'. Zij kreeg het boekwerk aangeboden door Piet Kalle, voorzitter van het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA). Deze organisatie is initiatiefnemer van de Week van het Ambacht.

Kalle benadrukte in zijn speech eveneens het belang van het ambacht, ook als een redelijk depressiebestendige sector, waarin jonge mensen een goede toekomst kunnen opbouwen. Hij is verheugd dat dit steeds meer wordt onderkend in de samenleving. "Ik heb het gevoel dat het tij aan het keren is." En dat is nodig, blijkt uit de prognose dat de komende periode jaarlijks tienduizenden nieuwe vacatures ontstaan, omdat oudere vakmensen uit de babyboomgeneratie stoppen. "Ambacht is het vak van de toekomst", zoals UWV WERKbedrijf bij monde van voorzitter Andre Timmermans aangeeft.

Zowel Arjo Klamer als Henk Oosterling zien een nieuwe economie ontstaan, gebaseerd op aandacht, kwaliteit en authenticiteit. Arjo Klamer: "Ambachten spelen in de eredivisie van de economie. Als ambachtsman ben je iemand, kun je iets. Ouders moeten zich realiseren dat een ambachtsopleiding ook veel waarde heeft. Er is meer dan de kenniseconomie." Henk Oosterling: "Aandacht is een schaars goed." Hij verwees naar Japan, waar mensen vaak anders tegen een product aankijken: "Een product heeft een ziel, producten kunnen mensen verbinden."

Duurzaam ondernemer Ruud Koornstra toonde zich een bevlogen inspirator voor innovatief ondernemerschap. Hij vertelde, met humor, over zijn ervaringen met de ontwikkeling van duurzame producten. Met als lichtend voorbeeld het ledlampje zonder snoer - dat 30 jaar meegaat - en waarvoor zelfs Bill Clinton als ambassadeur optreedt.

De Week van het Ambacht werd uiteindelijk officieel ingeluid door Victoria Koblenko, Dennis van der Geest, Maik de Boer, Leontien van Moorsel en HBA-voorzitter Piet Kalle. Gezamenlijk trok het gezelschap aan een koperen ambachtelijk gegoten scheepsbel.

Daarna ging het eerste event (van de zes ambachtenevents die de Week kent) van start in de benedenhal van de Cruise Terminal. Ruim 30 ambachtelijke branches gaven beroependemonstraties onder het motto zien, doen en informeren. Wethouder Dominic Schrijer bracht een werkbezoek en samen met Leontien van Moorsel onthulde hij een uniek VersKunstWerk. "De 900.000 banen in de ambachtseconomie bieden voldoende stagemogelijkheden voor leerwerkplaatsen", vertelde hij. "Daarbij is de samenwerking tussen bedrijfsleven, beroepsonderwijs en kenniscentra absoluut noodzakelijk. Natuurlijk levert Rotterdam daar al een grote bijdrage aan." Hij wees tijdens de rondleiding op het brede scala ambachten dat in de Rotterdamse regio aanwezig is. Hij noemde in dat verband het recente boek van Henk Oosterling 'Rotterdam Vakmanstad'.

Overzicht van de verdere events tijdens de Week:


- Ma 20 april, OSG Sevenwolde/ Bornego College, Pasteurweg 1/3 8503 AB Joure


- Di 21 april, Philharmonie, Lange Begijnestraat 11, 2011 HH Haarlem


- Wo 22 april, Burgerzaal, Langehofstraat 4, 7201 HV Zutphen


- Do 23 april, Theater Heerlen, Burgemeester van Grunsvenplein 145, 6411 AS Heerlen


- Vrij 24 april, ROC Midden Nederland, Harmonielaan 2, 3438 EB Nieuwegein

Het programma duurt op elke locatie van 10.00 tot 15.00 uur (in Heerlen en Joure tot 16.00 uur).

Meer informatie over de Week van het Ambacht en de activiteiten, is te vinden op www.weekvanhetambacht.nl. De BN-ers hebben hun gezicht verleend aan diverse uitingen van de Week zoals advertenties, ansichtkaarten, folders, posters. Onder het kopje 'Pers' kunt u beeldmateriaal downloaden.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.weekvanhetambacht.nl