Rabobank Nederland


---

Bank zoekt dialoog in kwetsbare lichtstad

17-4-2009 | Economisch

De economische crisis treft de maakregio Zuidoost-Brabant keihard. Eindhoven is de kwetsbaarste stad op de nieuwste Atlas voor Gemeenten waar ook de Rabobank aan meewerkte. De lokale bank zoekt de dialoog en deed om te beginnen onderzoek naar 'vernieuwingsmotor' MKB.

Kennis en Economisch Onderzoek van Rabobank Nederland onderzocht voor de Rabobank Eindhoven-Veldhoven het effect van de ontwikkeling van Brainport op de vernieuwingskracht van het MKB in de geteisterde regio. Belangrijkste conclusie: de aanbieders van faciliteiten bij vernieuwingstrajecten bereiken de MKB-ondernemers niet goed.

Peter de Bruin, directeur Bedrijven bij de bank: 'In deze tijd van economische recessie is het meer dan ooit van belang om als bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen de dialoog te zoeken. Juist nu moeten we onze krachten bundelen en kunnen we als toptechnologieregio onze vernieuwingskracht laten zien.'

Minder vernieuwing
Brainport is gedefinieerd als de ambitie van het rijk om de regio Eindhoven tot een internationaal vooraanstaande toptechnologieregio in Europa te ontwikkelen. Om het MKB meer en effectiever te laten profiteren van de Brainport ontwikkelingen zouden volgens de onderzoekers de aanbieders meer samen moeten werken.

Van de ondervraagde bedrijven verwacht minder dan de helft komend jaar een vernieuwing door te voeren in de organisatie. Dit is minder dan in de afgelopen twee jaar. De sectoren die de meeste plannen voor dit jaar koesteren zijn vrijwel dezelfde als degenen die de afgelopen twee jaar het meest vernieuwden: industrie, groothandel en financiële dienstverlening. De MKB-ondernemer blijkt voor ondersteuning bij vernieuwing overigens vooral zijn eigen netwerk te gebruiken: leverancier, accountant, bedrijfsadviseur, bank en collega-ondernemer.

Silicon Valley
Uit de diepte-interviews blijkt dat men het in en rond Eindhoven hoog tijd vindt voor een transitie van een maak- naar een kennisintensieve industrie. Uiteindelijk gaat het om het creëren van een totaal eco-systeem zoals Silicon Valley dat kent. Dit is gebaseerd op het principe van open innovatie. Bedrijven en kennisinstellingen werken er samen om via onderzoek en (door)ontwikkeling tot nieuwe kenniscombinaties te komen.

De Rabobank wil in dit transitieproces voor de getergde regio een stuwende rol spelen. Volgens De Bruin is zijn bank vaak direct betrokken bij vernieuwingstrajecten en wil zij proactief verbindingen leggen tussen partijen. 'Uiteindelijk is het toch de bedoeling dat ook de MKB-bedrijven kunnen meeprofiteren van de faciliteiten die horen bij de ontwikkeling van deze regio.'

Het volledige KEO-onderzoek 'MKB vóór en dóór Brainport Eindhoven' staat op rabobank.nl/eindhoven-veldhoven onder Nieuws.
* www.rabobank.nl/eindhoven-veldhoven

* www.perscentrumrabobank.com

---