Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


1

> Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 der Staten- Generaal 2500 BJ Den Haag Postbus 20018 www.minocw.nl 2500 EA Den Haag
Contactpersoon

Uw brief 12 maart 2009

Uw referentie 2009Z03210/2009D11656

Onze referentie DE 117 202 Datum 16 april 2009

Betreft reactie "NGO notes on the 5th Report of the Netherlands"

Op 12 maart jongstleden hebt u mij verzocht om een afschrift van mijn antwoord op de brief van het Netwerk VN-Vrouwenverdrag, waarmee ik in kennis ben gesteld van de NGO's notes die door het Netwerk VN-Vrouwenverdrag zijn toegelicht tijdens de pre-session vergadering van het CEDAW comité op 9 februari jongstleden.

Vanwege het slechts informerende karakter van de brief heb ik hierop dan ook geen reactie gestuurd. Het afschrift waarom u vraagt, kan ik u daarom niet doen toekomen.

Ik wil u niettemin graag informeren over een aantal recente ontwikkelingen aangaande de verdediging van de vijfde Nederlandse regeringsrapportage voor het CEDAW-comité in Genève. Ik zal het Netwerk VN-Vrouwenverdrag dezelfde informatie sturen.

Het CEDAW-comité heeft de Nederlandse regering onlangs uitgenodigd om de rapportage in te verdedigen tijdens de 45e sessie, die gepland staat voor de periode januari ­ februari 2010. Een indicatie van de dag en het tijdstip zal kort voor aanvang van de sessie door het comité worden gemeld.

Bij de uitnodiging heb ik ook de zogenaamde "list of issues and questions" (LOI's) ontvangen. Deze lijst is gebaseerd op informatie van de VN, NGO's (waaronder de NGO's Notes) en andere relevante bronnen. Voor uw informatie voeg ik deze "list of issues and questions" bij deze brief. De antwoorden zullen uiterlijk 16 september 2009 bij het CEDAW-comité worden ingediend, evenals de Engelse vertalingen van de door mij aan de Kamer gestuurde brieven over 1) de juridische werking van het VN-vrouwenverdrag en 2) mijn reactie op de Monitor van het Netwerk VN-Vrouwenverdrag. Deze zal ik u uiteraard in afschrift doen toekomen. Ook het Netwerk VN-Vrouwenverdrag ontvangt deze informatie.

Hiermee geef ik invulling aan de toezegging die ik tijdens het Algemeen Overleg Emancipatie (17 december 2008) aan u heb gedaan inzake het toesturen van mijn correspondentie met het CEDAW-comité. Uiteraard zal ik u ook in de toekomst blijven informeren, zij het dat ik u erop moet wijzen, dat ik zeer sporadisch correspondentie met het CEDAW-comité voer en er geen sprake is van vaste correspondentiemomenten.
a
na 1 van 2 Pagi





Tijdens het AO Emancipatie op 17 december 2008 hebt u gevraagd om de Nederlandse versie van de zesde rapportage en de "concluding comments". De zesde rapportage wordt in 2012 uitgebracht en zal dan zoals gebruikelijk ook naar uw Kamer worden gezonden. Ik zal er dan voor zorgdragen dat uw Kamer (ook) een Nederlandse versie ontvangt.
Uiteraard zal ik u ook in kennis stellen van de aanbevelingen ("concluding comments") die het CEDAW-comité te zijner tijd zal opstellen naar aanleiding van de verdediging van de vijfde Nederlandse regeringsrapportage in januari 2010 in Genève. Uit de "concluding comments" zal blijken op welke beleidsonderdelen het CEDAW-comité beleidsverbeteringen in Nederland noodzakelijk acht. Zoals ik in mijn brief van 10 december 2008 heb aangegeven (Kamerstuk 2008-2009, 30420, nr. 130) zou dit een goed moment kunnen zijn om met elkaar van gedachten te wisselen over de implementatie van het VN-Vrouwenverdrag.

In de brief van 10 december 2008 heb ik u ook geïnformeerd over de nationale rapportage, die eens in de vier jaar wordt opgesteld. Bij de instelling van de nationale rapportageplicht in 1999 is gekozen voor een ritme van 2 jaar, waarbij de internationale en de nationale rapportage elkaar afwisselen. De laatste internationale rapportage heeft plaatsgevonden in 2008, wat betekent dat u weer een nationale rapportage kunt tegemoetzien in 2010.

Ik ga ervan uit dat ik u hiermee voldoende heb geïnformeerd.

dr. Ronald H.A. Plasterk
De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Pagina 2 van 2