Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z07246

Vragen van de leden Zijlstra en Ten Broeke (beiden VVD) aan de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Buitenlandse Zaken over een gratis opleiding in Nederland voor een aantal studenten uit Midden- en Oost-Europa (ingezonden 16 april 2009)


1
Heeft u kennisgenomen van het bericht dat Nederlandse universiteiten een aantal veelbelovende studenten uit Midden- en Oost Europa gaan opleiden waarbij sprake is van een jaar lang gratis onderwijs? 1)


2
Kent u dit programma? Om hoeveel studenten gaat het in totaal en welke Nederlandse universiteiten zullen deze opleidingen aanbieden?


3
Is het waar dat het doel is om in een `democratische omgeving' Servische en Albanese studenten met elkaar in aanraking te laten komen? Wilt u daarmee zeggen dat die situatie niet op Servische en Albanese universiteiten bestaat?


4
Deelt u de mening dat het beter zou zijn wanneer een nieuwe generatie politieke leiders op de Balkan, die zich richt op Europa met oog op een mogelijke toetreding in toekomst, zelf kiest voor een studie in Europa om zo zelf de grondbeginselen van vrije en democratische samenlevingen met een goed functionerende rechtsstaat te leren kennen in plaats van gesubsidieerd met elkaar in gesprek te gaan?


5
Zou het derhalve niet beter zijn te volstaan met het geven van specifieke visums aan getalenteerde studenten voor instellingen voor hoger onderwijs in Europa?


1) UT Nieuws, "Gratis studie Joegoslaven"
Zie http://www.utnieuws.utwente.nl/new/?artikel_id=64906