Vialis
BR>

Grafische bermDRIP's nu ook op Ring Rotterdam

17 april 2009

De file-informatie rond de Ring van Rotterdam wordt uitgebreid. Sinds vorig jaar staan er op de toeleidende autosnelwegen richting de Ring bermDRIP's (Dynamische Route Informatie Panelen). Dit voorjaar zorgt het CDMS (Centraal DRIP Management Systeem) ervoor dat daarop een schematische afbeelding van de Ring van Rotterdam te zien is.

De afbeeldingen zijn een aanvulling op de informatie op de al aanwezige DRIP's boven de weg. De weggebruiker weet vanaf nu niet alleen hoeveel file er op een route staat, maar ook waar de file zich bevindt. Op basis van deze gedetailleerde informatie kunnen automobilisten kiezen voor de meest gunstige route over de Ring van Rotterdam.

`DRIP's zelf bestaan al zo'n tien, twintig jaar in Nederland', verduidelijkt Ton Klaverdijk, adviseur bij Rijkswaterstaat. `Borden boven de weg met een paar regels tekst die de weggebruiker informatie geven. Op een gewone DRIP staat wel informatie over files en routes, maar die is niet altijd even precies. Als op meer delen van de route een file staat, lees je op het bord bijvoorbeeld "file via Beneluxtunnel". Dan kan de file op de A4, A15 of A20 staan en weet de automobilist nog niks. De kracht van het grafische plaatje op de bermDRIP is dat je daarop wél precies ziet waar de file staat. Er is nog een ander voordeel: bij de Van Brienenoordbrug en Beneluxtunnel bestaat een structuur van hoofd- en parallelbanen. De DRIP's geven alleen file-informatie over de hoofdrijbaan en niet over de parallelbaan. De plaatjes op de BermDRIP's doen dat wel. We hopen dat de weggebruiker daardoor zijn route aanpast, zodat de verkeersdruk beter wordt verdeeld.'

Het CDMS dat de bermDRIP's op de Ring Rotterdam aanstuurt, werd door Vialis geleverd. De wegverkeersleider in de verkeerscentrale van Rijkswaterstaat bedient het CDMS. Het CDMS heeft de mogelijkheid met andere centrales te communiceren.