ChristenUnie

Geachte redactie,

Namens Tweede Kamerlid Joël Voordewind attendeer ik u op de bijgevoegde schriftelijke vragen die hij met PvdA-collega Van Dam heeft gesteld aan de minister van Buitenlandse Zaken over de ter dood veroordeling van Tibetaanse demonstranten.

Met hartelijke groet,

Sjirk Kuijper

Hoofd voorlichting/woordvoerder Kamerleden
ChristenUnie Tweede Kamerfractie

Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 3183931 | M 06 12477662
sjirk.kuijper@tweedekamer.nl www.christenunie.nl


________________________________

Schriftelijke vragen van de leden Voordewind (ChristenUnie) en Van Dam (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de ter dood veroordeling van Tibetaanse demonstranten


1. Heeft u kennis genomen van het bericht dat vier Tibetanen in China zijn veroordeeld tot de doodstraf en één tot levenslang wegens betrokkenheid bij de demonstraties tegen het Chinese bewind die vorig jaar in Tibet hebben plaatsgevonden?


2. Wat is de stand van zaken met betrekking tot het internationale onafhankelijke onderzoek naar het neerslaan van de demonstraties waartoe vorig jaar zowel door de regering als de EU is opgeroepen? Indien dit onderzoek nog niet heeft plaatsgevonden, bent u dan bereid om hier opnieuw op aan te dringen?


3. Welke stappen gaat u zowel bilateraal als in EU-verband nemen om de Chinese autoriteiten uw afkeuring over deze gang van zaken kenbaar te maken?


4. Bent u bereid de mogelijkheden te onderzoeken om deze strafrechtelijke processen bilateraal of in EU-verband te monitoren, bijvoorbeeld via de ambassade, en de Kamer over de uitkomst daarvan te informeren?
________________________________

(1] 'Tibetaanse demonstranten ter dood veroordeeld', Algemeen Dagblad, 8 april 2009