Ingezonden persbericht


Persbericht

Arnhem, 17 april 2009

Innovatief implantaat tegen vaataandoening

Europese aftrap voor Engage-
onderzoek in Ziekenhuis Rijnstate

In Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem is een patiënt behandeld met een nieuw type prothese tegen vaataandoeningen. Een levensgevaarlijke verwijding van de buikslagader is succesvol verholpen met het inbrengen van een implantaat. De Endurant stent graft van leverancier Medtronic werd ingebracht door vaatchirurg dr. S. van Sterkenbrug. De patiënt, bij wie de prothese is ingebracht, is de eerste Europese patiënt in de wettelijke registratie van dit innovatief implantaat.

De behandeling is de aftrap voor het ENGAGE'-onderzoek, de grootste studie ooit naar een innovatieve behandeling voor vaataandoening. Ongeveer 1.200 patiënten, verdeeld over meer dan 30 landen en circa 80 ziekenhuizen, nemen deel aan dit onderzoek. Zij worden gedurende 5 jaar gevolgd, vanaf het moment dat het implantaat is ingebracht. Behalve Rijnstate, het topklinische ziekenhuis van de Alysis Zorggroep, doen drie Nederlandse ziekenhuizen mee aan dit onderzoek: het Erasmus Medisch Centrum (Rotterdam), het Catharina Ziekenhuis (Eindhoven) en het Atrium Medisch Centrum (Heerlen).

Bij de patiënt, die vorige week in Rijnstate is behandeld, ging het om een 8 cm grote verwijding van de buikslagader. Normaal is de doorsnede van de aorta in de buikholte ongeveer 2 cm. De vaataandoening, Aneurysma van de Abdominale Aorta, komt veel voor. Een aneurysma ontstaat door ontstekingen in de slagaders. Slagaderverkalking speelt een grote rol. Risicofactoren zijn onder meer roken, hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte, overgewicht, weinig bewegen en suikerziekte. Daarnaast leiden erfelijke aandoeningen, waardoor bloedvaten niet goed worden opgebouwd, vaak al op jonge leeftijd tot aneurysma's.

Zolang het aneurysma kleiner is dan 5 cm, richt de behandeling zich op het verminderen van risicofactoren zoals het verlagen van de bloeddruk.

De nieuwe techniek biedt de patiënten veel voordelen. Er is slechts een kleine insnijding in beide liezen nodig in plaats van een ingrijpende buikoperatie. Het implantaat, een synthetisch buisje met metalen geraamte, wordt in het ziek bloedvat ingebracht. Deze operatie duurt doorgaans ongeveer twee uur. Het verblijf in het ziekenhuis kan vaak worden beperkt tot twee tot vier dagen. Bovendien is een verblijf op de intensive care meestal niet nodig. AAA komt vooral voor bij mannen van 65 jaar en ouder en in mindere mate bij vrouwen. Door deze aandoening overlijden jaarlijks ruim 17.000 mannen ouder dan 65 jaar, ongeveer vergelijkbaar met de sterfte door longemfyseem of nierlijden (1,5 procent).

Bevolkingsonderzoek gericht op een vroegtijdige opsporing van AAA met een preventieve hersteloperatie is goed mogelijk. Echografie is dè methode: het is snel en veilig voor de patiënt. Zo'n screening is vergelijkbaar met het bestaande borstkankeronderzoek, maar aanmerkelijk goedkoper. Er zijn ook nadelen. Zo wordt de patiënt onnodig ongerust gemaakt. Feit is wel dat het aantal patiënten dat zinvol preventief kan worden behandeld kan toenemen van jaarlijks 2.500 tot naar schatting 25.000.

'ENGAGE staat voor 'Endurant Stent Graft Natural Selection Global Post-market Registry'.