Ingezonden persbericht


Persbericht

ZLTO opgelucht over besluit natuurherstel Westerschelde

Kenmerk
ZSHA.09.0018
Datum
17 april 2009


De Zuidelijk Land- en Tuinbouworganisatie heeft verrast en zeer verheugd gereageerd op hat Kabinetsbesluit om af te zien van ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen. 'Mijn vertrouwen in de democratie is weer hersteld', aldus de eerste reactie van de ZLTO-voorman in Zeeland, Peter de Koeijer.

Het kabinet besloot vandaag om de voorkeur te geven aan buitendijks natuurherstel langs de Westerschelde. Dit uit respect voor de gevoelens in Zeeland en gezien het politieke speelveld in de Tweede en Eerste Kamer, aldus het Kabinet.

Volgens de Koeijer heeft het aanhoudende verzet tegen het ontpolderen van de 300 hectare metende polder uiteindelijk effect gehad. Zowel boeren als burgers in Zeeland en daarbuiten als de Tweede en Eerste Kamer waren in meerderheid tegen, constateert hij.

Verburg geeft de voorkeur aan de ontwikkeling van buitendijks schor, dit op voorstel van de Zeeuwse waterschappen. Eventueel aanvullend komt het alternatief 'Land van Saeftinghe' in beeld, voorgesteld door Stichting Levende Delta en de ZLTO. Hierbij wordt de ondergrond in een zeer beperkt deel van dit buitendijkse gebied van ruim 3.500 hectare weggezogen, waardoor jong schor kan ontstaan.

Het Kabinet zal de Europese Commissie informeren over het Nederlandse besluit om het natuurherstel langs de Westerschelde zonder ontpoldering te realiseren. Nog deze maand verwacht Verburg uitsluitsel te hebben van de Europese Commissie. Ze geeft aan 'goede hoop' te hebben op een positieve uitkomst, een gevoel dat gedeeld wordt door de ZLTO.

De ZLTO hoopt dat de commissie akkoord is met het Nederlandse besluit en dat ontpoldering definitief van de baan is.

De ZLTO is de vereniging van boeren en tuinders in Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Gelderland. De ZLTO heeft ruim 18.000 leden die ruim 10.500 agrarische bedrijven vertegenwoordigen.