Ingezonden persbericht


Sporten in Liskwartier door Schoolsportvereniging

Door een gebrek aan sportverenigingen is de sportparticipatie in het Liskwartier, een achterstandswijk in Rotterdam Noord, ver beneden het landelijk gemiddelde. De donderdag geopende Schoolsportvereniging Liskwartier moet helpen dit te veranderen. 'SSV Liskwartier' is Rotterdams tiende schoolsportvereniging.

Door Schoolsportvereniging Liskwartier kunnen kinderen van basisschool De Juliana van Stolberg structureel vlakbij huis sporten. De basisscholieren worden via de Schoolsportvereniging automatisch lid van één van de deelnemende sportverenigingen. Bij SSV Liskwartier kunnen de kinderen kiezen uit voetbal (RSV Germinal), basketbal (Divine), dans (SKVR) en judo (GOSH Sport).

De afgelopen periode hebben ruim honderd kinderen van De Juliana van Stolbergschool deelgenomen aan proeftrainingen van de Schoolsportvereniging. "Dat is bijna de helft van het aantal kinderen dat kon meedoen, zegt Tugli D'Amato, coördinator van SSV Liskwartier. "We naderen nu het einde van het sportseizoen. Ik verwacht dat we in de opstartfase al zeker twintig kinderen kunnen inschrijven bij de sportclubs. In september wil ik doorgroeien naar zestig."

Na de proeftrainingen worden de kinderen lid van de Schoolsportvereniging. Zodra ze de sport onder de knie hebben, gaan ze meedraaien in de reguliere competities. Dat betekent dat ze in het weekend competitiewedstrijden spelen bij clubs waar ze doordeweeks training van krijgen. Schooldirecteur Linda van Reeven schat in dat het realiseren van een succesvolle Schoolsportvereniging niet zonder 'kleine cultuuromslag' tot stand wordt gebracht. "In het Liskwartier zijn amper verenigingen. Ouders zijn hierdoor niet bekend met de Nederlandse verenigingscultuur. Het is een taak van de school dat in deze wijk te veranderen. Dan krijgen we de kinderen structureel aan het bewegen, zodat ze fitter worden, beter in hun vel zitten en talenten leren ontdekken." Met het enthousiasme van de kinderen zit het wel goed bij SSV Liskwartier. Zo'n tweehonderd jongens en meisjes juichten donderdag een optreden van balvirtuoos Soufiane Touzani en de openingshandeling van portefeuillehouder Richard Scalzo luidkeels toe.

Rotterdam Sportsupport is organisator van de Schoolsportvereniging. Eerder zijn in Katendrecht, Afrikaanderwijk, Pendrecht, Beverwaard, Schiemond, Lombardijen, Hordijkerveld, het Nieuwe Westen en Crooswijk schoolsportverenigingen opgezet. Deze negen Rotterdamse schoolsportverenigingen kenden een flitsende start. Ruim 800 kinderen zijn inmiddels lid geworden. Rotterdam Sportsupport heeft als doel nog dit jaar vijftien schoolsportverenigingen in de stad operationeel te hebben. Meer informatie over schoolsportverenigingen: www.schoolsportvereniging.nl.