Provincie Overijssel

Persbericht

Zwolle, 17 april 2009

Partners staan samen sterk voor waterveiligheid en natuurontwikkeling

IJsseluiterwaarden Olst steekt de rivier over voor volgende fase

Het project IJsseluiterwaarden Olst gaat een nieuwe fase in, en steekt hiervoor de IJssel over naar de uiterwaarden bij Welsum. Op vrijdag 17 april verrichtte gedeputeerde Piet Jansen van de provincie Overijssel de starthandeling. Hij overhandigde hiervoor de spreekwoordelijk schop, die speciaal was overgekomen vanuit Fortmond, aan de aannemerscombinatie Roelofs-Oosterhuis. Deze begint nog voor de zomer aan de graafwerkzaamheden.

De starthandeling vond plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst in Welsum. Fase 4 bestaat uit de aanleg van een deel van een meestromende geul in de uiterwaard op de westoever van de IJssel. Later zal de geul worden verlengd. Daarnaast worden de voormalige zandwinput de Hooge Waard en de rivieroever natuurlijker gemaakt. Begin 2009 is al gestart met enkele voorbereidende werkzaamheden. Eind 2010 moet het werk in deze fase van het project klaar zijn.

De werkzaamheden op de westoever volgen op de succesvolle afronding van de eerste werkzaamheden in Fortmond. Die bestond uit het vergroten van de plas de Roetwaard en uitbreiden van de geul die al aanwezig was in de Duursche Waarden. Sindsdien is tevens een voormalige puinstort gesaneerd in de Enk, op een plek waar in de toekomst een nieuwe geulenstelsel wordt gegraven.

Partners
IJsseluiterwaarden Olst is een samenwerkingsproject van de provincie Overijssel, DLG, het ministerie van LNV, Staatsbosbeheer, de gemeente Olst-Wijhe, de gemeente Epe, de gemeente Heerde, recreatiegemeenschap Salland, Waterschap Groot Salland en Waterschap Veluwe. Het doel van het project is de ontwikkeling van 360 hectare nieuwe natuur en het vergroten van de veiligheid tegen overstromingen. Daarnaast vormt het een extra impuls voor recreatie en de werkgelegenheid in de gemeente Olst-Wijhe.




Provincie Overijssel