Ingezonden persbericht


09

Nacht van de Filosofie - Verzoening

Vrijdag 17 april 2009
20.00-02.00 uur in alle zalen van Felix Meritis

Chimpansees kussen elkaar, bonobo's copuleren en makaken verzoenen zich door elkaar te omhelzen en smakkende geluiden te maken. Of het nu om een machtsstrijd onder ambitieuze mannetjesapen gaat, een stukgelopen huwelijk of de verwerking van een misdrijf, na een ingrijpend conflict gaat iedereen op zoek naar een manier om het leven weer voort te kunnen zetten. Ook in een door oorlog of onderdrukking gebroken samenleving is dit een belangrijke opgave. Hoe een geweldloze maatschappij op te bouwen waarin zowel oorlogsmisdadigers als hun slachtoffers zich thuis voelen?

Hoogtepunt van de Maand is ieder jaar weer de Nacht van de Filosofie. Het thema van de Maand van de Filosofie 2009, 'verzoening', komt op allerlei mogelijke manieren aan bod. Actuele discussies, interviews, lezingen, theater, film en interactieve programma's wisselen elkaar af tijdens deze feestelijke avond.

PROGRAMMA
Amsterdams bekendste verzoener, Job Cohen, opent de Nacht van de Filosofie. Bas Heijne gaat in gesprek met Avishai Margalit over het Midden-Oosten conflict en zijn nieuwe boek Compromise and Rotten Compromise. Er vinden interviews plaats met Bas Haring (auteur van het essay van de Maand van de Filosofie), Tariq Ramadan, Paul van Tongeren, Marli Huijer, Rein Gerritsen en Hans Achterhuis. Erno Eskens biedt namens de mensheid zijn excuses aan aan de dieren. Afshin Ellian, Lucas Hüsgen en Mariwan Kanie gaan met elkaar in gesprek over de rol van daders in vredes- en verzoeningsprocessen. Sunny Bergman, Jenny Slatman en Hans Kennepohl gaan in debat over photosh! op en plastische chirurgie. Willem Schinkel en Jaffe Vink onderzoeken de paradoxen van het integratiedebat. Coen Simon en Ruut Veenhoven discussiëren over de maakbaarheid van levensgeluk, en Frank Ankersmit en Gabriel van den Brink over sociale spanning en verbroedering in tijden van crisis. Bruce Hood wordt geïnterviewd over het maatschappelijk belang van geloven in het bovennatuurlijke. Frank en Maarten Meester presenteren conflictueuze duo's tijdens De Verzoeningsshow. Verder staat op het programma: Stand-up philosophy met René Gude, Bert Keizer en Humberto Schwab; voordrachten van Rob Wijnberg, Krijn Peter Hesseling en Bas Belleman, de uitreiking van de Socrateswisselbeker, Café Philo met Miriam van Reijen; en een workshop over verzoening onder leiding van Jan Flameling.

KAARTVERKOOP
Toegang: ¤ 35,- (¤ 30,- met de lezersaanbieding uit de Felix Meritis krant februari/maart 2009, zie 'programmakrant' bij agenda) Kaarten: via machtigingsformulier (bestellen vóór 9 april) en kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa van Felix Meritis. VOL = VOL!

De Maand van de Filosofie is een initiatief van de Stichting Maand van de Filosofie, een samenwerkingsverband van Boekhandels Groep Nederland en Libris, Felix Meritis, Filosofie Magazine, de Internationale School voor Wijsbegeerte, Uitgeverij Lemniscaat en de Universiteit van Tilburg.

Meer informatie >

Online partner Felix Meritis: Reserveren:
+31 (0)20 62 31 311
receptie@felix.meritis.nl Informatie:
www.felix.meritis.nl Keizersgracht 324
1016 ez Amsterdam t +31 (0)20 62 62 321
f +31 (0)20 62 49 368 felix@felix.meritis.nl www.felix.meritis.nl