Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Groningen, 3 april 2009

PROGRAMMA Viva la Focus! Dutch Mobile Film Festival 2009

Over twee weken barst de tweede editie van het eendaagse Dutch Mobile Film Festival Viva la Focus! los. Aryan Kaganof, Karin Spaink, Andrew Makkinga, IJsbrand van Veelen en Andrew Keen: het zijn slecht enkele namen uit de line-up van Viva la Focus! 2009. Met name de komst van eigenzinnig cineast Kaganof is noemenswaardig. Op het festival draaien twee films van hem: SMS Sugar Man en Sally in Winterland: the making of Dick Tuinder. Beide zijn volledig met de mobiele telefoon geschoten. De laatste titel beleeft zelfs zijn wereldpremière op het festival.

Het programmaboekje met alle informatie over het festival wordt verspreid in Groningen en is te downloaden van de website (http://www.vivalafocus.net/downloads/VLF_Programma.pdf).

Een greep uit het programma:

Viva la Focus! Dutch Mobile Film Festival
17 april 2009, filmtheater Images, Groningen
Van 12.00 uur tot laat op de avond
GRATIS ENTREE

Het Uur van de Waarheid - talkshow over waarheid en leugen op het wereldwijde web Met o.a. Karin Spaink, Herbert Blankesteijn, IJsbrand van Veelen o.l.v. presentator Andrew Makkinga.

Aryan Kaganof - SMS Sugar Man
Aryan Kaganof (alias Ian Kerkhof, in Nederland bekend van Naar de klote!) maakte met SMS Sugar Man (2008) een unieke speelfilm. Gewapend met acht Sony Ericsson W900i's schoot hij met zijn crew c.q. acteurs de hele film in elf dagen voor maar 160.000 dollar. De regisseur komt de film zelf inleiden.

Aryan Kaganof - Sally in Winterland: The Making of Dick Tuinder De wereldpremière van de 'making of' van Winterland, de film van kunstenaar Dick Tuinder die op Cannes 2009 in première moet gaan. Geheel geschoten op een Nokia N95 door collegafilmmaker en vriend van Tuinder, Aryan Kaganof.

Andrew Keen - The Cult of the Amateur
In zijn gitzwarte boek The Cult of the Amateur (New York, 2007) verlangt Keen terug naar tijden waarin de rol van de poortwachters op het internet nog niet was uitgespeeld en waarin zij bepaalden wat waar, niet-waar en waardevol was.

NPS Micromovies & makers
De vertoning van de Micromovies, mobiele films van jonge Nederlandse filmmakers - Robbert Blokland interviewt de makers.

Sofie Cerutti - 160: poëzie via sms
De 160 is een nieuwe dichtvorm, gebaseerd op het sms-formaat. Volg de workshop 160 bij uitvinder van het genre Sofie Cerutti.

Grande Finale: Viva la Focus! prijsuitreiking
Wie gaat er deze tweede editie met de hoofdprijs van 1000 euro naar huis? Een zinderende sessie o.l.v. Victoria Koblenko en Andrew Makkinga waarbij het publiek de uiteindelijke winnaars bepaalt.

Viva la Focus! - Wat is waar?

Viva la Focus! Dutch Mobile Film Festival is een online wedstrijd en een zinderende festivaldag rond films gemaakt met de mobiele telefoon. Het festival vindt plaats in filmtheater Images in Groningen en heeft als thema 'Wat is waar?'. Het dag- en avondprogramma op 17 april wordt gevuld met films, documentaires, workshops, kortfilms, sprekers, presentaties en debatten die ingaan op de hoofdvraag. Aan het eind van de dag worden de prijzen uitgereikt voor de meest creatieve, ontroerende, spannende en poëtische inzendingen voor de Viva la Focus! wedstrijd. Ook vindt u hier natuurlijk alle films die zijn geüpload voor de wedstrijd. Meer informatie op: www.vivalafocus.nl.

Groninger Forum

Het Groninger Forum is een ontmoetingsplaats en dynamisch centrum voor informatie, cultuur, actualiteit en geschiedenis. Het is een centrum van verdieping, educatie, ontspanning, debat en reflectie. Voordat het nieuwe gebouw van het Groninger Forum aan de oostkant van de Grote Markt in Groningen is gerealiseerd, worden al spraakmakende projecten georganiseerd waarin partijen van binnen en buiten het Groninger Forum participeren. Kijk voor meer informatie over het Groninger Forum op www.groningerforum.nl.