Week van het Ambacht: uitstekend middel tegen crisisdenken

08/04/2009 07:00

Week van het Ambacht 2009

Veel ambachtelijke branches doen het goed tijdens recessie

Ook in tijden van laagconjunctuur levert de ambachtseconomie een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie. Het is misschien wel een onbedoelde positieve bijwerking van de huidige dip dat de omvang en mogelijkheden van de ambachtseconomie zich nu juist scherper manifesteren. Wat dat betreft is de timing van de 3e Week van het Ambacht niet verkeerd. De Week van het Ambacht vindt plaats van 17 tot en met 24 april aanstaande en speelt zich af op 6 locaties in Nederland.

De reparatieambachten varen wel bij de economische malaise. De schoenhersteller maakt drukke tijden door. Door het uitstel van verhuisplannen kunnen dakdekkers, voegers, stukadoors en glazeniers, naar verwachting, een toename in verbouwingen aan woningen tegemoet zien. Ondernemers die voorzien in dagelijkse levensbehoeften zoals de bakker, slager en loodgieter doen het ook nog goed. Natuurlijk is de huidige recessie in enkele (deel)branches wel merkbaar, maar over het algemeen heeft de ambachtseconomie weinig last. Sterker nog: diverse branches profiteren juist van de recessie. Mede omdat vakmensen kunnen terugvallen op hun onderscheidend vakmanschap.

Sprekende cijfers

Het doel van 'de Week van het Ambacht' is meer dan alleen een promotiemoment voor een interessante sector. Het gaat vooral ook om de boodschap dat ambachten een wezenlijke bijdrage leveren aan de economie in Nederland. Dat besef dringt steeds meer door. De actuele cijfers spreken voor zich:


- Meer dan 220.000 bedrijven opereren in de ambachtelijke sector;


- Zij zijn samen goed voor ruim 70 miljard euro omzet;


- Naar schatting 900.000 mensen verdienen hun brood door iets te maken met hun 'hoofd, hart en handen'.

Met andere woorden, circa 12% van de beroepsbevolking werkt in de ambachtelijke sector. Het gaat om beroepen als stukadoor, loodgieter, schoenhersteller, kapper, bakker, slager, betonstaalvlechter en zo zijn er vele tientallen specialismen. Een belangrijk gegeven is dat die beroepen, of beter, de vakspecialisten die ze uitoefenen, onmisbaar zijn.

Ondernemerschap

Die onmisbaarheid, nu en morgen, biedt uitstekende toekomstkansen voor jongeren die kiezen voor een opleiding en een beroep in een ambachtelijke richting. Ook de mogelijkheden om als zelfstandig ondernemer aan de slag te kunnen, zijn in de ambachtseconomie aanwezig. Zelfstandig werken - voor jezelf beginnen - wordt ook gestimuleerd tijdens diverse opleidingen. Dat sluit aan bij de actuele oproep vanuit de politiek (van Tweede Kamerlid Ineke Dezentjé Hamming) om op mbo-opleidingen structureel les te geven in het ondernemerschap.

Events tijdens de Week

Ondernemerschap is één van de thema's die zeker aan de orde komen tijdens de Week van het Ambacht. Via lezingen, workshops, discussies, demonstraties en presentaties kunnen jongeren, decanen en andere belangstellenden op zes locaties in Nederland kennis maken met de mogelijkheden in de ambachtseconomie. De kick-off en het eerste event vindt plaats op vrijdag 17 april in Rotterdam bij de Cruise Terminal Rotterdam, Wilhelminakade 699, 3072 AP Rotterdam. Voor het programma van de kick-off en inschrijven, zie www.weekvanhetambacht.nl/kickoff.

De overige events:


- Ma 20 april, OSG Sevenwolde/ Bornego College, Pasteurweg 1/3 8503 AB Joure


- Di 21 april, Philharmonie, Lange Begijnestraat 11, 2011 HH Haarlem


- Wo 22 april, Burgerzaal, Langehofstraat 4, 7201 HV Zutphen


- Do 23 april, Theater Heerlen, Burgemeester van Grunsvenplein 145, 6411 AS Heerlen


- Vrij 24 april, ROC Midden Nederland, Harmonielaan 2, 3438 EB Nieuwegein

Het programma duurt op elke locatie van 10.00 tot 15.00 uur (in Heerlen tot 16.00 uur).

BN-ers

De Week van het Ambacht wordt ondersteund door een aantal bekende Nederlanders; Leontien van Moorsel, Maik de Boer, Irene Moors, Victoria Koblenko en Dennis van der Geest voelen zich elk op hun eigen manier betrokken bij de ambachtelijke sector. Dat dragen zij graag uit door mee te werken aan de events.

Kortom, wie inspiratie wil opdoen om het crisisdenken te doorbreken, moet zich eens verdiepen in het belang en de mogelijkheden van de te lang onderschatte ambachtseconomie. Te beginnen met een bezoekje aan een van de events van de Week van het Ambacht.

Meer informatie over de Week van het Ambacht en de activiteiten, is te vinden op www.weekvanhetambacht.nl. De BN-ers hebben hun gezicht verleend aan diverse uitingen van de Week zoals advertenties, ansichtkaarten, folders, posters. Onder het kopje 'Pers' kunt u beeldmateriaal downloaden.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.weekvanhetambacht.nl