Gemeente Alkmaar


15 april 2009
Stadsbeiaardiers openen kaasmarkt

Vrijdag 17 april om 10.00 uur openen de oude en nieuwe stadbeiaardier Bob van Wely en Christiaan Winter de kaasmarkt met het luiden van de bel. Na het luiden van de bel wordt een bord onthuld waarop de namen van alle achtereenvolgende beiaardiers van Alkmaar te vinden zijn. Hiermee worden de taken formeel overgedragen van de oude op de nieuwe stadsbeiaardier.

Bob van Wely is op 1 november 1999 in dienst getreden als beiaardier van de gemeente Alkmaar. Hij is met ingang van 1 maart 2009 opgevolgd door Christiaan Winter.

Nieuwe stadsbeiaardier
Christiaan Winter bespeelde als rondreizend beiaardier al vele carillons van ons beiaardrijke land. Als stadsbeiaardier van Alkmaar verzorgt Christiaan Winter sinds 1 maart de vaste carillonbespelingen op vrijdagmiddag in de Grote Sint Laurenskerk en op zaterdagmorgen in de Waag. Daarnaast laat hij ook het carillon van de Waag klinken op vrijdagen tijdens het kaasmarktseizoen. Tevens maakt hij de bewerkingen voor de automatische speelwerken die elk kwartier hun melodieën laten horen van de Kapelkerk, de Waag en de Grote Sint Laurenskerk.

Het gemeentebestuur ontvangt beide beiaardiers voorafgaand aan de markt in het stadhuis. Aansluitend gaat het gezelschap naar het Waagplein waar Bob van Wely en Christiaan Winter om precies 10.00 uur de kaasmarkt openen.

Elke vrijdagochtend kaasmarkt

Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse Kaasmarkt is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken zo'n honderdduizend mensen dit kleurrijke evenement. De Kaasmarkt is gratis, voor alle leeftijden en is goed toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. De kaasmarkt wordt dit jaar gehouden tot en met 4 september elke vrijdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur op het Waagplein in Alkmaar.