Ingezonden persbericht



---


PERSBERICHT

Groningen, 16 april 2009

FILMEN MET JE MOBIEL van Emiel Heijnen en Michiel Koelink Aanstaande vrijdag 17 april wordt op Viva la Focus! het allereerste kersverse exemplaar van het boekje Filmen met je mobiel van Emiel Heijnen, onderzoeker en docent aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en Michiel Koelink, mediakunstenaar en docent aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en de AKI in Enschede, gepresenteerd. Om 15.30 uur bieden Emiel Heijnen en Michiel Koelink een 'eerste' exemplaar aan aan Bas van Kampen, directeur Groninger Forum en initiatiefnemer van Viva la Focus! Heijnen is op het festival actief als juryvoorzitter voor de Scholierenprijs. Koelink maakte als opmaat voor het festival wekelijks een film met zijn mobiele telefoon. Tijdens Viva la Focus! presenteert hij de resultaten en is hij jurylid voor de Viva la Focus! Awards.

Filmen met je mobiel. Iedereen een filmkunstenaar
Het brutale handzame boekje 'Filmen met je mobiel. Iedereen een filmkunstenaar', is een must voor elke pocketfilmer. Steeds meer mobiele telefoons hebben een ingebouwde videocamera. Daardoor lopen er over de wereld miljoenen potentiële regisseurs rond. De handleiding van zo'n telefoon vertelt echter niet waar je op moet letten als je een goede pocketfilm wilt maken. Dit kloeke boekje biedt tips en voorbeelden. Het toont hoe je met dat kleine apparaatje een film kunt maken die opvalt in de dagelijkse beeldenstroom. Het boekje zal verkrijgbaar zijn bij het Nederlandse Instituut voor Mediakunst en bij verscheidene museumwinkels. Filmen met je mobiel is ook als lespakket voor vmbo/havo/vwo verkrijgbaar.

Kijk voor meer informatie op www.filmenmetjemobiel.nl.

HOLLAND DOC 24 en Viva la Focus!

Aanhakend bij het thema 'Wat is waar?' van de huidige editie van Viva la Focus! presenteert Holland Doc 24, het digitale documentairekanaal van de publieke omroep, in de komende week (zaterdag 18 t/m vrijdag 24 april) de themaweek 'Tussen feit en fictie'. In deze week zendt Holland Doc 24 naast een aantal films en documentaires als Ford Transit (2002) van Hany Abu-Assad, Waar laten we onze opa's en oma's? van Jorien van Nes en een klassieker als Rudy Schokker huilt niet meer van Pieter Verhoeff ook een aantal inzendingen van de online wedstrijd van 2008 en 2009 van Viva la Focus! uit. Op de nominatie hiervoor staan filmpjes als Catcam (2008), Verkeer (2009) en Colorful EU (2009). Hansje van Etten, eindredacteur van Holland Doc 24, is ook een van de juryleden van de Viva la Focus! Awards. Kijk voor meer informatie op www.hollanddoc.nl.

LONGLIST - SHORTLIST

Afgelopen nacht om 24.00 uur is de online wedstrijd van Viva la Focus! gesloten. Met een uiterst diverse opbrengst van ruim 130 films is de organisatie zeer tevreden. De gemiddelde kwaliteit ligt op het eerste gezicht hoger dan vorig jaar. De longlist van 30 films wordt vandaag op de website gepubliceerd. Vanmiddag in het juryberaad wordt de shortlist gekozen waaruit het publiek morgenavond op het hoogtepunt van het festival de winnaar van de Viva la Focus! Award 2009 zal kiezen. Alle films van de longlist worden tijdens het festival op het witte doek vertoond.

VIVA LA FOCUS!

Viva la Focus! Dutch Mobile Film Festival is een online wedstrijd en een zinderende festivaldag rond films gemaakt met de mobiele telefoon. Het festival vindt plaats in filmtheater Images in Groningen en heeft als thema 'Wat is waar?'. Het dag- en avondprogramma op 17 april wordt gevuld met films, documentaires, workshops, kortfilms, sprekers, presentaties en debatten. Aan het eind van de dag worden de prijzen uitgereikt voor de meest creatieve, ontroerende, spannende en poëtische inzendingen voor de Viva la Focus! wedstrijd. Ook vindt u hier natuurlijk alle films die zijn geüpload voor de wedstrijd. Meer informatie op www.vivalafocus.nl.

Partners van Viva la Focus! 2009 zijn Holland Doc 24, NPS, Stichting Novo, Go Short, Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en New Attraction. Het festival wordt financieel ondersteund door het SNS REAAL Fonds, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting J.B. Scholtenfonds en de Provincie Groningen. Sponsors zijn AVL Concept en Lichtpunt.

Viva la Focus! is een initiatief van het Groninger Forum.

GRONINGER FORUM

Het Groninger Forum is een ontmoetingsplaats en altijd actief centrum voor informatie, cultuur, actualiteit en geschiedenis. Het is een centrum van vermaak, verdieping, educatie, ontspanning en natuurlijk debat. In de aanloop naar de inhoud van het gebouw van het Groninger Forum worden al spraakmakende projecten georganiseerd waarin partijen van binnen en buiten het Groninger Forum participeren. Kijk voor meer informatie over het Groninger Forum op www.groningerforum.nl.