Ministerie van Buitenlandse Zaken

Globalisering vraagt om sterk buitenlands beleid

16 apr 2009 | De huidige mondiale ontwikkelingen stelt Nederland voor nieuwe uitdagingen. Daarbij is de noodzaak voor een actief buitenlands beleid van Nederland groter dan ooit tevoren. "Denk aan klimaatverandering, de financiële crisis, mondiaal terrorisme en massavernietigingswapens. Deze zaken vragen om een collectieve internationale aanpak." Dit zei minister Verhagen vanavond tijdens een lezing in het kader van Studium Generale aan de universiteit van Leiden.

Toegenomen spanningen in de wereld, die voortkomen uit bijvoorbeeld economische ongelijkheid of etnische en religieuze verschillen, bemoeilijken een gezamenlijke aanpak. Toch is er een positieve ontwikkeling: de financiële crisis dwingt de internationale gemeenschap tot betere samenwerking. Nederland blijft zich samen met internationale partners inzetten om de internationale structuren grondig aan te passen aan de eisen van deze tijd. "Repareren van het dak is niet meer voldoende: willen we onze problemen samen oplossen dan hebben we een heel nieuw dak nodig," aldus minister Verhagen.

De minister toonde zich blij met nieuwe koers van de Vernigde Staten. "In de eerste maanden van zijn presidentschap heeft Obama zijn belofte al ingelost om een politiek van de uitgestoken hand te voeren. De VS keert terug naar het multilaterale spoor," aldus Verhagen. Hij kondigde aan tijdens zijn werkbezoek aan de Verenigde Staten na het weekend verder te willen spreken met Hillary Clinton over onder andere Afghanistan, het Midden-Oosten en mensenrechten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken organiseerde het programma Studium Generale, waar deze lezing deel van uitmaakt. Het bestaat uit een reeks lezingen die worden gehouden door politici en academici om een beter beeld te geven van internationale betrekkingen en de Nederlandse buitenlandse politiek.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Gerelateerde informatie

* Toespraak minister Verhagen, Studium Generale, Leiden, 16 april 2009