Dienstenbond CNV

Nieuws

16 april 2009

Ontwikkelingen Reed Elsevier/Reed Business

Deze week hoorden werknemers die werkzaam zijn in de vestiging van Reed Business in Maarssen dat werkgever het voornemen heeft om de vestiging te sluiten en de activiteiten over te plaatsen naar Amsterdam en Doetinchem. Tegelijkertijd zijn wij met Reed Elsevier in gesprek over een nieuw sociaal beleidskader.

Voorgenomen sluiting Maarssen
Net als u zijn wij erg geschrokken van dit nieuws en de gevolgen die hieruit voortvloeien voor werknemers. Wij hebben Reed Business laten weten dat wij op korte termijn om tafel willen om te horen wat de achterliggende argumentatie is en om te kijken op welke manier we het besluit van werkgever nog kunnen beïnvloeden, hoewel hierin een taak ligt voor de (C)OR. Als u punten heeft, die u wilt laten inbrengen in het overleg, stuurt u dan een mailtje aan
a.bulsink@remove-this.cnvdibo.nl

Sociaal beleidskader
Het sociaal beleidskader is afgelopen op 1 april jl. Het was al een keer verlengd. Vandaag hebben wij gesproken over de contouren van een nieuw sociaal beleidskader.
Hoewel er nog niet veel concreets valt te zeggen over de uitkomsten van het overleg, is duidelijk dat het sociaal beleidskader zoals dat nu nog geldt, zal wijzigen. Immers, er zijn steeds minder interne herplaatsingsmogelijkheden bij boventalligheid en ook duidelijk is dat de economische omgeving er op dit moment heel anders uitziet dan pakweg twee jaar geleden. Dat zorgt er voor dat de werkgelegenheid van werknemers op zijn zachtst gezegd behoorlijk onder druk staat. Is er geen plaats meer bij Reed Elsevier, wat dan? De mogelijkheden in de branche zijn beperkt en sowieso is er op dit moment geen sprake van een florissante arbeidsmarkt.
Dat neemt niet weg dat we desondanks gaan proberen om oplossingen te verzinnen waardoor zoveel mogelijk (liever: alle) werknemers van Reed die te maken krijgen met reorganisaties en boventalligheid, ander werk vinden.
Er zijn drie afspraken gemaakt tussen nu en medio juni; we zullen u zoveel mogelijk op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

Wordt er te snel ontslag aangezegd?
In onze vorige Info vroegen we u om ons te vertellen of en in hoeverre u bekend was/bent met het aanzeggen van ontslag, nog voordat de ondernemingsraad een positief advies heeft afgegeven over een reorganisatie. Geconstateerd kan worden dat er enkele gevallen bekend zijn waarin wellicht niet helemaal gelukkig is gecommuniceerd, waardoor bij werknemers op zijn minst de indruk werd gewekt dat boventalligheid en evt. ontslag al een gelopen race was. Wij hebben hierover gesproken tijdens ons overleg. Werkgever heeft te kennen gegeven dat zij zo zorgvuldig mogelijk optreedt bij reorganisaties en dat ze probeert om mensen die getroffen (dreigen te) worden door een aangekondigde reorganisatie te informeren voordat de rest van de werknemers worden ingelicht.
Wij blijven van mening dat werkgever (enigszins) voor de troepen uitloopt door al met individuele werknemers in gesprek te gaan voordat de or een positief advies heeft gegeven, maar we begrijpen ook dat er bij werknemers een grote behoefte aan informatie is. Dit blijft een dilemma. Mocht u met een dergelijke situatie geconfronteerd worden en het gevoel hebben dat er in uw geval wellicht niet helemaal goed wordt gehandeld, neemt u dan contact met ons op.

Vragen of informatie
In tijden van onzekerheid (maar niet alleen dan) is het belangrijk dat u kunt terug vallen op een vakorganisatie die uw vragen en positie serieus neemt en er voor zorgt dat uw belangen tijdens de onderhandelingen ter sprake komen.
CNV Media is zo'n bond. Dat weet u, maar weet uw collega dat ook al? Het lidmaatschap is nu zelfs nog voordeliger. Bij automatische betaling zijn de eerste drie maanden van het lidmaatschap zelfs gratis. Kijk op www.cnvdienstenbond.nl
Voor vragen kunt u contact opnemen met bestuurder Aletta Bulsink, a.bulsink@remove-this.cnvdibo.nl of telefonisch 055 - 577 26 40.