Raad van State


vrijdag 17 april 2009
Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam heeft opgelegd aan bar 'Lef ... in food and drinks' aan de Mauritsstraat in Rotterdam. Het gemeentebestuur heeft de dwangsom opgelegd vanwege een overschrijding van de geluidsnorm in de nacht van 22 op 23 december 2007. De tegenwoordige eigenaar van de horecagelegenheid was op dat moment nog niet de exploitant. Hij had toen weliswaar al wel een exploitatievergunning aangevraagd, maar was toen alleen nog beheerder van de zaak. Volgens hem had de dwangsom dan ook niet aan hem mogen worden opgelegd. Daarnaast is hij van mening dat de geluidsmetingen waarop de dwangsom is gebaseerd, niet goed zijn uitgevoerd. (zaaknummer 200807477/1)

10.00 uur

Zitting over de kapvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Blaricum heeft verleend aan een inwoner van de gemeente voor het kappen van 23 eiken, twee beuken en twee berken op een perceel aan de Catzlaan in Blaricum. De zitting gaat ook over de vergunning die aan de man is verleend voor het aanleggen van een uitweg voor een perceel aan de Matthijssenhoutweg naar de openbare weg en een bouwvergunning voor een woning met een garage op een perceel aan de Catzlaan in Blaricum. Aan de kapvergunning heeft het gemeentebestuur een herplantplicht verbonden. Bovendien heeft het gemeentebestuur de voorwaarde gemaakt dat pas van de kapvergunning gebruik mag worden gemaakt als de bouwvergunning onherroepelijk is geworden. Twee omwonenden zijn het niet eens met de kapvergunning. Volgens hen doet de kap ernstig afbreuk aan de bosrijke omgeving en aan het zicht en de privacy. Het eigendom van hun woningen zal in waarde verminderen, aldus de twee omwonenden. Het gemeentebestuur is van mening dat de omstandigheid dat door de kap zicht ontstaat op de nieuw te bouwen woning niet zwaar genoeg weegt om de kapvergunning te weigeren. De rechtbank in Amsterdam heeft in september 2008 de gemeente in het gelijk gesteld. De beide omwonenden komen tegen deze uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook heeft de rechtbank de beroepen van de omwonenden tegen de uitwegvergunning en de bouwvergunning ongegrond verklaard. Ook daartegen hebben beiden hoger beroep ingesteld. (zaaknummers 200808149/1, 200808152/1 en 200808153/1)

13.30 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Ermelo van het bestemmingsplan "Ermelo, Sportvelden Telgter Eng". Het plan voorziet in de verplaatsing van twee voetbalverenigingen in Ermelo naar de rand van de bebouwde kom. De Stichting Gelderse Milieufederatie en omwonenden - verenigd in de stichting Elgter Eng - zijn tegen de vaststelling in beroep gekomen. In afwachting van de behandeling daarvan verzoeken zij het bestemmingsplan te schorsen. Zij vrezen dat de natuurwaarden van de Veluwe worden aangetast. De Veluwe ligt op 600 meter afstand van het sportcomplex. De gemeenteraad had beter onderzoek moeten doen naar de gevolgen voor de flora en fauna in dat natuurgebied, aldus de beide stichtingen. Ook zijn zij bang voor geluids- en lichthinder en voor verkeersoverlast. Tenslotte zou het bestemmingsplan in strijd zijn met het streekplan. (zaaknummer 200900773/2)