KNHS


Dressuurruiters sterk van start
17 april 2009


LAS VEGAS (KNHS) - Anky van Grunsven (Erp) en IPS Painted Black hebben in de Grand Prix een voortreffelijke prestatie geleverd door tweede te worden, achter de Amerikaan Steffen Peters met Ravel, maar voor de Duitse Isabell Werth met Satchmo. Op de vierde plaats eindigde ook verrassend goed Hans Peter Minderhoud (Harskamp) met Exquis Nadine. Het Nederlandse succes werd compleet door de overtuigende zesde plek van Jeannette Haazen (Neeroeteren Bel.) met Nartan.

Het begin van de 24e finale was op zijn zachtst gezegd desastreus. De Amerikaan Jan Ebeling, die met de merrie Rafalca als eerste van start ging, moet tijdens zijn rit duizend doden zijn gestorven, want Rafalca was niet van plan om zich ook maar één moment te gedragen als een afgericht dressuurpaard. Met een score van 53.830% mocht deze combinatie de ring verlaten. En hij werd niet eens laatste, want de tweede starter, de ook uit de USA afkomstige Leslie Morse met de hengst Kingston, moest halverwege haar proef afstijgen en te voet de ring verlaten, omdat Kingston plotsklaps kreupel ging lopen. Daarna kwam de Columbiaan Marco Bernal met Diamore in de ring en ondanks het feit dat deze exoot zelf zeer was ingenomen met zijn score van 62.553% had ook deze rit weinig met dressuur rijden van doen. Daarmee leek het een desastreuze finale te worden, maar vooral in het tweede gedeelte van de wedstrijd ging het niveau gelukkig met sprongen omhoog.

Jeannette Haazen reed voor wat ze waard was, waarbij het jammer is dat Nartan (v. Jazz) in de hals iets kort blijft. Dat kost steeds weer een paar punten, waardoor het nu zevens zijn en net geen achten. "Nartan was tijdens de oefensessie op woensdag erg sterk en ik wilde de controle houden. Gedurende de proef kon ik iets meer vrijheid geven, waardoor aan het einde van mijn rit de punten ook hoger werden", aldus een heel blije Haazen, die vooral in de appuyementen hoog scoorde. "Ik geloof dat ik dat er uitgehaald heb wat er in zit!", aldus de amazone.

Isabell Werth kreeg het tijdens haar rit aan de stok met een paar langs de ring staande fotografen die de motordrives van hun camera op volle snelheid lieten ratelen. Satchmo werd daardoor duidelijk gestoord en toen Werth haar eerste pirouette naar links moest maken reed ze die iets te voorzichtig in, waardoor deze volledig mislukte. "De fotografen stonden niet ver van mij af en het was overduidelijk dat Satchmo daardoor werd afgeleid in verschillende onderdelen, maar daar kunnen we als jury geen rekening mee houden", aldus Wim Ernes, die jureerde bij E.
Hans Peter Minderhoud, die vierde werd met Exquis Nadine (v TCN Partout), reed een zeer expressieve proef, waarbij het mooie gebruik van het voorbeen steeds weer positief opvalt. Daarbij bleef de merrie heel fijn in de aanleuning, maar toch laat de combinatie links en rechts puntjes liggen, omdat in vele onderdelen net iets meer accuraat gereden zou kunnen worden. Ook daardoor bij Minderhoud net het zeventje, terwijl het met net iets meer uitdrukking een acht had kunnen zijn. Deze foutjes komen met name voor in de overgangen van passage naar piaffe. Ook in de laatste lijn lieten Minderhoud en Nadine weer enkele puntjes liggen.
Anky van Grunsven liet met IPS Painted Black (v. Gribaldi) een heel sterk begin zien en was daarin misschien wel de beste in het hele veld. "Ze probeerde echt de limiet op te zoeken van wat mogelijk is", stelde Wim Ernes vast. Jammer was dat de changementen om de twee in zijn geheel de mist ingingen, was er een fout in de overgang van piaffe naar passage en daarnaast had de combinatie ook nog een paar kleine hakkeltjes. "Ik ben heel erg tevreden en het begin was inderdaad ijzersterk. Halverwege de proef werden de interne spanningen Painted Black net iets teveel, waardoor de fouten in de changementen om de twee werden gemaakt. Toch kwam de rust even later weer terug en we hebben daardoor de hoogste score gehaald van 74.170% die ik ooit met Painted Black heb gehaald!", aldus een tevreden Van Grunsven. Steffen Peters won de wedstrijd met de KWPN gefokte Ravel (v. Contango) op overtuigende wijze. "Dit was een dressuurproef zoals we hem graag zien. Steffen Peters was in deze Grand Prix het voorbeeld van een ruiter die zijn paard datgene laat doen wat tot de mogelijkheden van het paard behoort zonder er druk op te zetten", aldus Ernes. Peters was zelf ook erg ingenomen met zijn zege. "Het kostte mij enorm veel moeite om mijn emoties, nadat ik de punten hoorde, de baas te blijven. Ik ben op dit moment de gelukkigste mens ter wereld! Aan de andere kant weet ik ook dat de buit pas op zaterdag verdeeld wordt, en dat ik me door deze overwinning niet van de wijs moeten laat brengen. Daarom ben ik van plan om mij net zo op de wedstrijd van zaterdag voor te bereiden als anders", aldus Peters. Bij de eerste zes in de uitslag van de Grand Prix liepen maar liefst vijf KWPN gefokte paarden. Vijfde werd de Canadese Ashley Holzer met Pop Art (v. Amsterdam). Stachmo van Werth, die in Hannover is gefokt, is de enige uitzondering.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.worldcuplasvegas.com

Uitslag Grand Prix WB:


1) Steffen Peters (USA) - Ravel - 77.914%

2) Anky van Grunsven (Erp) - IPS Painted Black - 74.170%
3) Isabell Werth (Dui) - Satchmo - 73.744%

4) Hans Peter Minderhoud (Harskamp) - Exquis Nadine - 73.063%
5) Ashley Holzer (Can) - Pop Art - 72.510%

6) Jeannette Haazen (Neeroeteren Bel.) - Nartan - 70.383%

Programma/tijdschema: (het is in Las Vegas 9 uur vroeger dan bij ons, de tijden zijn Nederlandse tijden)

Zaterdag 18 april:
4.00 uur - 2e kwalificatie springen
21.00 uur - Grote Prijs springen (telt niet mee voor WB)

Zondag 19 april:
4.00 uur - Kür dressuur = finale
21.00 uur - finale springen