Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Twee eeuwen jonge uitgeverij blijft in Nederlandse handen

Overname Waanders Uitgevers en Drukkers door Roelant Hazewinkel

Zwolle, 17 april 2009 - Waanders Uitgevers en Drukkers inclusief de BV Openbaar Kunstbezit zijn overgenomen door Roelant Hazewinkel. Wim Waanders, de voormalige directeur-eigenaar bereikt binnenkort de pensioengerechtigde leeftijd. Waanders blijft als adviseur verbonden met het bedrijf. Daarnaast gaat hij verder als eigenaar van de boekhandel Waanders in Zwolle. Hazewinkel heeft meerdere uitgeef- en algemeen managementfuncties bij multimediabedrijven in binnen- en buitenland vervuld (onder meer bij Wolters Kluwer).

Waanders Uitgevers, opgericht in 1836, is één van de laatste onafhankelijke uitgevers op het gebied van cultuur, geschiedenis en kunstboeken van Nederlandse bodem. In de jaren '80 (van de 20ste eeuw) brak Waanders door met de historische verzamelwerken onder de titel 'Ach Lieve Tijd'. In deze werken werd op populair-wetenschappelijke wijze de geschiedenis van stad en streek voor een breed publiek toegankelijk gemaakt. Sindsdien zijn, in samenwerking met vooraanstaande musea zoals Van Gogh Museum, Mauritshuis, Rijksmuseum, instellingen zoals NIOD, Koninklijke Bibliotheek en vele plaatselijke archieven, unieke uitgaven verschenen op het gebied van kunst, cultuur en geschiedenis. Voorbeelden hiervan zijn Het Vaderlandse Geschiedenisboek, Bouwen in Nederland en XXste eeuw. Door de relatie met buitenlandse musea is Waanders internationaal doorgebroken als het gaat om boeken over Van Gogh, Vermeer en Rembrandt.

"Wij zijn sterk gebleven door twee eeuwwisselingen heen vanwege ons vaste geloof dat de Nederlandse kunst, cultuur en geschiedenis voor iedereen behouden moet blijven, zowel in woord als in beeld." Waanders: "Daarom ben ik verheugd dat de uitgeeffamilies Waanders en Hazewinkel elkaar hebben gevonden in het verder uitdragen en in stand houden van ons erfgoed."

Met de overname door Hazewinkel breekt voor het bedrijf een nieuwe levensfase aan. "Naast bijvoorbeeld de herkenbare werkterreinen van Waanders in de cultuur, geschiedenis en kunst, gaan we tegelijkertijd meer aandacht besteden aan de moderne kunst en architectuur", aldus Hazewinkel. "Bovendien zullen we zowel het brede lezerspubliek als het gespecialiseerde professionele publiek verrassen door meer ruimte te bieden aan crossmediale en multimediale producties."

Over de transactie worden geen financiële gegevens bekendgemaakt.

Over Waanders
Waanders Uitgevers, opgericht in 1836, is één van de laatste onafhankelijke uitgevers op het gebied van cultuur, geschiedenis en kunstboeken van Nederlandse bodem. Bij de uitgeverij en drukkerij zijn ongeveer 60 medewerkers werkzaam in Zwolle en Amsterdam. De kunstuitgaven variëren van toegankelijke en prettig leesbare boeken tot gespecialiseerde wetenschappelijke uitgaven, van tentoonstellingscatalogi tot monografieën van oude tot hedendaagse kunst, van Gouden Eeuw tot Haagse School. Naast kunstboeken geeft Waanders ook Museumtijdschrift uit, het tijdschrift van BV Openbaar Kunstbezit. Museumtijdschrift is het grootste onafhankelijke kunsttijdschrift van Nederland. Veel van deze uitgaven verschijnen in samenwerking met musea in Nederland en in het buitenland, zoals het Rijksmuseum, het Mauritshuis, het Gemeentemuseum Den Haag, het Van Gogh Museum, de Kunsthal Rotterdam, The National Gallery of Art Washington, The National Gallery Londen en vele andere. Naast de kunstboeken geeft Waanders boeken uit op het gebied van monumenten en bouwhistorie, onder andere in samenwerking met de Rijksdienst voor de Monumentenzorg te Zeist, en boeken over diverse onderwerpen uit de Nederlandse geschiedenis en over de geschiedenis van stad en streek in Nederland. Meer informatie: www.waanders.nl

Voor meer informatie
Yvette van Braam Morris - Communicatiemanager
Telefoon: 038 - 467 3423
yvbraammorris@waanders.nl