Ingezonden persbericht


April 2009
Berghem

Dierenleed in vakantielanden.
Nederland stijgt op lijst met dierenleed

Berghem, Voor het elfde jaar presenteert Stichting Dierenhulp Venezuela een lijst met landen waar dierenleed grootschalig voorkomt. Deze lijst komt jaarlijks tot stand op basis van meldingen van toeristen, dierenartsen, mediaberichten, collega organisaties en eigen waarneming. Uiteraard is de lijst nooit een exacte weergave van het dierenleed en de omgang met dieren in de betreffende landen. Maar het is een goede indicatie hoe het in tal van landen gesteld is. Met het vakantie seizoen in aantocht zullen opnieuw tal van reislustigen op hun vakantiebestemming geconfronteerd kunnen worden met soms zeer ernstige vormen van dierenleed en dierenmishandeling.

De lijst wordt ook dit jaar aangevoerd door Griekenland gevolgd door Spanje. De Nederlandse Antillen zakte één plek van 3 naar 4. De Antillen staan nog altijd hoog op de lijst waarbij de meeste meldingen vanuit Curaçao kwamen. De zwerfdieren problematiek blijft een vaak gehoorde klacht. China steeg naar de 5e plek mede door de enorme aandacht tijdens de Olympische Spelen. Veel TV stations toonden naast het sportieve element ook het dagelijkse leven in China. Hondenhaar voor de mode industrie en beren die ernstig gekweld worden voor de winning van gal werd zo breder bekend bij het publiek. Het hardst stegen landen als Mexico (van 19 naar 10) en Argentinië ( van 22 naar 15)

Nederland in top 10
Nederland steeg eveneens één plaats en bezet nu de negende positie. Voornaamste redenen zijn de illegale jacht, het afschieten van zwijnen op de Veluwe, de wijze van transport van slachtvee en meldingen van verwaarloosde dieren. En mishandelingen op kinderboerderijen. Nieuwkomers zijn dit jaar Frankrijk als hoogste land op plaats 19. Amerika (21), Dominicaanse Republiek(23), Zuid Afrika (26), Israel (27) en Duitsland (31). Dalers zijn er ook te melden. Zo zakten in het Oosten van Europa Bulgarije en Hongarije enkele plaatsen. En daalde België naar een 20e plaats.

Onder dierenleed wordt verstaan de populatie zwerfdieren dat op tal van locaties leeft maar ook de houding van de lokale bevolking ten aanzien van deze dieren. Hierbij worden naast de gezelschapsdieren (hond en kat) ook paarden, ezels, geiten, schapen etc. gerekend. Het organiseren van stierenvechten wordt gezien als een ernstige vorm van dierenmishandeling. Het aantal meldingen van dierenleed en mishandeling in 2008 nam toe met ruim 14%. Ten opzichte van 2007.

De top tien van landen ziet er als volgt uit.


1. Griekenland

2. Spanje

3. Venezuela

4. Nederlandse Antillen

5. China

6. Turkije

7. Roemenie

8. Portugal

9. NEDERLAND

10. Mexico

Aanpak problemen

Stichting Dierenhulp Venezuela is sinds 1996 actief in Venezuela en steunt daarnaast dierenprojecten in Nederland, Griekenland, Spanje en de Nederlandse Antillen. Voornaamste werkzaamheden zijn het steriliseren en castreren van zwerfdieren. Dit ter voorkoming van een verdere groei van de zwerfdieren populaties en toekomstig dierenleed. Er wordt gewerkt met lokale dierenartsen en stagiaires van de diergeneeskundige faculteit.

De complete lijst met landen is te zien op de website van Dierenhulp Venezuela www.dierenhulp.nl

Dierenhulp Venezuela draait volledig op vrijwilligers en donateurs. Men ontvangt geen subsidie voor haar werk . Vanuit eigen dierenklinieken werkt men aan een betere relatie tussen mens en dier.

Noot voor de redactie

Ingezonden persbericht