Ingezonden persbericht


PERSINFORMATIE

Kopgroep ICT-bedrijven gaat voor energie-efficiëntie

Woerden, 17 april 2009

Een kopgroep van zestien ICT-bedrijven is toegetreden tot de MeerJarenAfspraak energie-efficiëntie (MJA). De MJA heeft als doel 30% energie-efficiëntie te realiseren over een periode van vijftien jaar. De volgende bedrijven gaan voor energie-efficiëntie: Atos Origin, Canon, Capgemini, Cisco, Dell, EvoSwitch, Hewlett-Packard, IBM, KPN, Level 3 Communications, Microsoft, Oracle, Ordina, SARA Reken- en Netwerkdiensten, Sun Microsystems en TCN SIG Telehousing. Klik hier voor een impressie. Toetreding staat open voor alle ICT-bedrijven.

ICT-bedrijven die toetreden tot de MJA spannen zich gezamenlijk in om hun energie-efficiëntie jaarlijks met gemiddeld 2% te verbeteren, te weten een verbetering van 30% in 2020 ten opzichte van 2005. De bedrijven kunnen dit op twee manieren bereiken: door verbetering van hun eigen energie-efficiëntie en door de inzet van innovatieve ICT-toepassingen in andere sectoren, zodat andere organisaties efficiënter kunnen omgaan met energie.

Kansen

Naast kostenbesparingen door zelf efficiënter om te gaan met energie, levert toetreding tot de MJA ook kansen op. Veel ICT-bedrijven bieden met hun enabling technology grote mogelijkheden voor andere sectoren om efficiënter om te gaan met energie. Datacenters kunnen efficiënter omgaan met energie en ICT vervult een cruciale rol bij energie-efficiëntie in bijvoorbeeld gebouwen, woningen, mobiliteit en het electriciteitesnetwerk.

Inkopers stellen steeds hogere eisen aan de duurzaamheid van hun ICT-leveranciers. Deelname aan de MJA kan als eis worden gesteld in offerte-aanvragen. ICT-bedrijven kunnen met hun toetreding tot de MJA, invulling geven aan hun beleid op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Provincies en gemeenten houden voor niet-MJA-deelnemers een verscherpt toezicht bij de handhaving van de Wet milieubeheervergunning.

Activiteiten

Het ICT-bedrijf stelt binnen negen maanden na toetreding een Energie-Efficiëntie Plan (EEP) op. Hierin staat welke activiteiten het bedrijf de komende vier jaar onderneemt om bij te dragen aan de doelstelling. Dit zijn zowel efficiëntiemaatregelen gericht op het eigen energieverbruik, als op het verbruik binnen de keten of in andere sectoren. Bedrijven krijgen hierbij via ICT~Office hulp van SenterNovem. Jaarlijks heeft er monitoring plaats over de voortgang. Binnen twee jaar na toetreding dient het ICT-bedrijf een minimaal niveau van energiezorg te hebben geïmplementeerd (of energie als aandachtspunt te hebben opgenomen in het ISO 14001 milieuzorgsysteem, indien aanwezig).

Projectbureau MJA

Het Projectbureau MJA van ICT~Office geeft informatie en ondersteunt ICT-bedrijven bij de uitvoering van hun MJA-activiteiten in samenwerking met SenterNovem. Voorbeelden hiervan zijn het beschikbaar stellen van adviseurs, opstellen van maatregelenlijsten en een studie van prestatiematen voor de efficiëntie-monitoring. Ook worden bijeenkomsten georganiseerd met gebruikersgroepen om ervaringen uit te wisselen.

ICT~Office onderzoekt via routekaartstudies wat er in de ICT-branche en in andere sectoren nodig is om na 2020 verdere energie-efficiëntie te bereiken met als horizon 2030. Tevens wil ICT~Office meer aandacht 'ICT en energie', bijvoorbeeld via de uitreiking van de ICT~Milieu Award.

Meer informatie: www.ictoffice.nl/mja.

Over ICT~Office
ICT~Office is de branchevereniging van de IT-, Telecom-, Internet- en Officebedrijven in Nederland. Zij behartigt de belangen van de aangesloten organisaties richting politiek en overheid. Met een achterban die ¤ 30 miljard omzet en meer dan 250.000 medewerkers telt, is ICT~Office dé belangenbehartiger van de Nederlandse ICT- en Officesector. Zie www.ictoffice.nl

----------
Noot aan de redactie (