Ingezonden persbericht


Persbericht
17 april 2009

Toezicht op maatschappelijke ondernemingen verscherpt

TMO-programma van TiasNimbas biedt kennis en inzicht in toenemende complexiteit van toezicht

Overheden, verzekeraars, media en publiek hebben een steeds kritischer oog voor de kwaliteit van bestuur en toezicht van zorgondernemingen, woningcorporaties en ziekenhuizen. Mede daarom ontwikkelde TiasNimbas Business School eind 2008 het invitational programma 'Toezicht en Verantwoording van Maatschappelijke Ondernemingen in de Zorg' (TMO). De eerste vijftien gedreven toezichthouders en academische governance-experts ontvingen gisteravond hun certificaat van prof. dr. Ton Wentink, hoogleraar kwaliteitsmanagement TiasNimbas Business School.

Schaalvergroting kweekt afstand
Dr. Jo Caris, Academic Director van het TMO-programma en Adjunct Professor TiasNimbas Business School: "De privatisering en verzelfstandiging van veel overheidsdiensten heeft al geleid tot bedrijfsmatiger en doelmatiger werken. Maar de grotere marktwerking in de semi-publieke sector resulteert ook in schaalvergroting door allianties, fusies en overnames. En in die schaalvergroting wringt vaak de schoen. Vroeger zaten bestuur en directie van ziekenhuizen en scholen dicht op elkaar. Lijnen waren kort en de informatie was te overzien. Tegenwoordig staan Raden van Toezicht op grotere afstand van de sterk in omvang toegenomen zorgondernemingen en onderwijsgroepen. Toezicht houden wordt hierdoor steeds ingewikkelder en dit vraagt om een professionele aanpak. Het TMO-programma speelt hier goed op in en biedt nieuwe inzichten die in de praktijk bruikbaar zijn."

Toenemende complexiteit
"Een uitstekend initiatief", oordeelt Jan Melis, oud-voorzitter Kamer van Koophandel Midden-Brabant en toezichthouder bij het Verbeeten Instituut en woonzorgcentrum Het Laar. "Het is een zeer leerzame ervaring geweest om deel te nemen aan de eerste editie van TMO. Ik trof een groep toezichthouders van een hoog gehalte en met een sterke mate van betrokkenheid. De rol van toezichthouder wordt steeds complexer en belangrijker. Daarom is het essentieel om kennis continu uit te breiden. Het TMO-programma heeft daarin ruimschoots aan mijn verwachtingen voldaan."

Volgende editie TMO
Caris: "Het succes van de eerste editie en de enthousiaste reacties van de deelnemers hebben ervoor gezorgd dat we in oktober 2009 starten met een tweede editie. Deze is multi-sectoraal van opzet, dus open voor toezichthouders in maatschappelijke ondernemingen in zorg, welzijn, onderwijs en woningbouw."

Over TiasNimbas Business School
TiasNimbas Business School is de business school van de Universiteit van Tilburg en de Technische Universiteit Eindhoven. Op verscheidene (inter-)nationale locaties en in verschillende formats biedt de business school zowel MBA, DBA, Masters (MA/MSc) en Executive Master programma's als korter durende executive programma's. TiasNimbas ontwikkelt tevens bedrijfsspecifieke programma's voor hoogaangeschreven nationale en internationale organisaties. Het motto van de business school, 'Never Stop Asking', staat voor het ideaal van continu vragen en bevraagd worden. TiasNimbas ziet ontdekken en leren als levenslange processen voor succesvolle individuen, bedrijven en organisaties. www.tiasnimbas.edu


---